Početna stranica > Hrvatska, regulacija > Opet to tržište

Opet to tržište

ronioc na platformiU Hrvatskoj nije neobično da se za brojne gospodarske probleme proziva (slobodno) tržište:

Hrvatska je 19. veljače dobila potpuno liberalizirano određivanje cijena goriva, te od tog dana država više ne određuje maksimalnu dopuštenu cijenu goriva. Posljednja najviša ‘državna’ cijena za eurosuper 95 bila je 10,29 kuna, a jučerašnja liberalizirana iznosila je 11,14 kuna. To je poskupljenje od 85 lipa, piše današnja Slobodna Dalmacija.

Međutim kada tekstovi o protivljenju bilo kakvoj liberalizaciji tržišta počnu dolaziti iz poslovnih tjednika, to je već zabrinjavajuće:

Jasno se vidi kako u stvarnom životu funkcionira liberalizacija tržišta naftnih derivata u Hrvatskoj, koja je dovela do toga da je benzin od 19. veljače poskupio 8,3 posto, a dizel 6,5 posto. I može se očekivati da će gorivo biti još skuplje.

Benzinske postaje mogu mijenjati cijene svakih sat vremena ako žele. Srećom, cijene se zasad mijenjaju u prosjeku jednom na tjedan. Ipak, nastao je kaos. Kada je Ministarstvo gospodarstva određivalo maksimalne cijene naftnih derivata svaka dva tjedna, građani su dan prije znali koliko će gorivo poskupiti ili pojeftiniti.

Pekare mogu mijenjati cijene kruha svaki sat ako žele, trgovine cijene vode, kafići mogu imati happy hour, restorani različite cijene ovisno poslužuju li ručak ili večeru, ali nepošteno je da se cijene goriva mijenjaju češće od jednom u 14 dana, bez prethodne najave u medijima? Nadalje, samo uklanjanje propisane cijene ne znači da je tržište liberalizirano dok god i dalje postoje brojne regulative i snažne prepreke za dolazak konkurentskih kompanija.

Cijena jedne litre Eurosupera 95 u posljednja je četiri mjeseca skočila za čak 85 lipa, a litra Eurodizela skuplja je čak 63 lipe. To znači da vozač koji troši 50 litara benzina na mjesec sada za istu količinu goriva daje 42,5 kuna više, a za 50 litara Eurodizela 31,5 kuna više.

Uz sve to paničarenje o poskupljenjima nakon famozne liberalizacije tržišta, čovjek bi pomislio kako prije navedene pošasti u Hrvatskoj nije bilo rasta cijene goriva, te kako travanjsko povećanje trošarina na gorivo, a samim time i osnovice za obračun PDV-a, nije imalo utjecaj na ukupnu cijenu. eurosuper95 bez porezaNo ukoliko pogledamo kretanje cijene Eurosuper 95 od 2012. godine do danas, te kretanje trošarina i PDV-a, možemo uočiti kako je cijena litre benzina bez poreza 21.08.2012. godine iznosila 5,86 kn, porezi 5,15 kn, a 07.07.2014. cijena litre istog goriva iznosila je 5,44 kn, dok su ukupni porezi porasli na 5,93 kn. Drugim riječima (iako je u porastu), cijena neoporezivane litre benzina još uvijek je niža nego prije dvije godine, no ukupan iznos korisnicima je veći zbog rastućih državnih nameta.

Ukratko, problem su kompanije koje su sposobne graditi platforme za crpljenje nafte, prateće brodove, trenirati, opremati, podržavati i plaćati timove ronioca koji po nekoliko tjedana ili mjeseci neprekidno borave i rade na velikim dubinama, preraditi naftu i isporučiti ju na benzinsku postaju u vašoj blizini za samo 5,44 kn po litri, a ne država koja istovremeno uzima 5,93 kn samo zato jer je iz spremnika benzinske postaje prešla u rezervoar vašeg vozila. A porez na dobit, te porezi i prirezi radnika naftnih kompanija ovdje nisu niti uračunati.

Za kraj, unatoč očekivanjima kako nikad više nećemo vidjeti pad cijene, danas je litra Eurosupera pojeftinila 15 lipa bez da je država to propisala.

  1. 9 srpnja, 2014 u 9:05 am

    Trošarina je u veljači otišla gore za 20 lipa pa poskupljenja nije bilo, znači trgovci su isto pregrmili na svojoj marži. Uostalom zbog poskupljenja bi se najmanje trebali zabrinjavati lijevo nastrojeni građani jer kroz višu cijenu benzina oni omogućuju više plaće, ili barem malo sigurnija radna mjesta, radnicima tih tvrtki, dok istovremeno kroz plaćanje većeg iznosa poreza doprinose stabilnosti socijalne države (zdravstva, školstva, cesta…). 😉

  2. strasilo
    9 srpnja, 2014 u 9:49 pm

    Inače, u poplavi gluposti danas mi je upalo u oko i
    http://www.index.hr/vijesti/clanak/objektiv-todoric-ima-drzavnu-dozvolu-za-ubijanje-ugostitelja-otvara-na-tisucu-kafica-u-kioscima-tiska/759019.aspx

    Novinar se ne može prečuditi kako se netko usuđuje prodavati kavu bez da mu je izričito dopušteno od strane države da smije.
    Još kada otkrije da se u konzumu prodaje pripremljena hrana, eto belaja…

    • 10 srpnja, 2014 u 9:24 am

      Jel mi vjeruješ da smo jučer Libzard i ja komentirali baš to na isti način! Stali indoktrinirani građani u čudu čuditi se kako je to uopće moguće, da netko nešto radi, a da prethodno nije propisano kako niti izričito zabranjeno. Eno već ih vidim kako im je polovica mozga zakuhala 😀

    • 10 srpnja, 2014 u 9:30 am

      A tek ovo:
      U članku se naglašava i posebna cijena Todorićeve kava. Uobičajena je cijena kod takvih aparata oko 3 kune koliko primjerice košta kod bolnice Sestara milosrdnica u Zagrebu, dok se u Tiska pije za 5 do 6 kuna.

      Novinar očito nije bio na benzinskim postajama, da vidi cijene kave i sendviča tamo, odmah bi mobilizirao vojsku da ureduje. A zamisli tek ručak u menzi 6-7 kuna, a u restoranima 60-70?

  3. 10 srpnja, 2014 u 1:38 pm

    Da, smijem se svaki dan na ove dogodovštine dokonih.No, ne mogu ne zamijetiti i zrnce soli/istine u svemu: kad su GLAS ISTRE te NOVI LIST prije manje od deset godina htjeli uvesti slične usluge (paketi,coffee to go,sladoledi,fotografije,skeniranje,fotokopiranje i sl.) vidi vraga, nije se moglo nikako proći kroz taj administrativni zid. A gle sad, kao kroz putrić…

  4. kiki
    13 srpnja, 2014 u 8:04 am

    Ah, napokon si se probudio. Dugo te nije bilo. Već mi je počeo nedostajati ovaj blog.

  1. No trackbacks yet.

Komentiraj