Početna stranica > protekcionizam, Uncategorized > Feminizam jučer i danas

Feminizam jučer i danas

dvostruki standard feminizmaU rujnu 1791. godine, francuska spisateljica i feministička aktivistica Olympe de Gouges objavila je povelju pod nazivom Les droits de la femme et de la citoyenne (Prava žene i građanke) u kojima ukratko ponavlja svoje ideje iz feminističkog romana Le prince philosophe, napisanog dvije godine ranije. Između ostalog, navedeno i zatraženo je slijedeće:

– Žena se rađa slobodna i ima ista prava kao muškarac

– Majke, sestre, kćeri, predstavnice naroda, traže mogućnost da tvore Narodnu skupštinu

– Porijeklo svakog suvereniteta nalazi se u narodu, koji je savez žene i muškarca. Niti jedno tijelo ili pojedinac ne može vršiti vlast koja ne proizlazi izričito iz njega.

– Sloboda i pravda sastoje se u vraćanju svega onoga što pripada drugima. Zakon mora biti isti za svakoga, a svi građani pred zakonom jednaki. Svi građani moraju imati ista prava na časti, položaje i službe.

– Žena ima pravo popeti se na stratište, ali i jednako pravo popeti se na govornicu pod uvjetom da njena iskazanja ne remete red i zakon

– Nitko ne treba biti proganjan zbog vlastitih mišljenja. Slobodno mišljenje jedno je od najdragocjenijih prava žene, budući da ta sloboda jamči zakonitost očeva u odnosu prema djeci. Svaka građanka ima pravo reći: ja sam majka djeteta koje vam pripada, jedino mora odgovarati za zlouporabu te slobode.

Obzirom da su ovakvi zahtjevi bili previše revolucionarni za proslavljene Liberté, égalité, fraternité, Jakobinci su je pod izgovorom djelovanja za uspostavu monarhije (iako je kralj već obezglavljen) osudili na giljotinu 2. studenog 1793. godine.

Ubrzajmo malo do sadašnjosti, da vidimo zbog koga su feministice kroz povijest gubile glave. Prije nekoliko dana mlada majka u Sarajevu ubila je svoje novorođenče i bacila ga u kontejner, na što su ženske mreže i pojedine feministice ustale u obranu prava žena, te osudile medije:

Medijsko izvještavanje o slučajevima čedomorstva u BiH ne manifestuje se u formi otvorenog poziva na mržnju i nasilje nad ženama koje počine ovo kazneno djelo, već se njime učvršćuju i održavaju postojeće rodne predrasude i odnosi moći. (…) Žene koje počine čedomorstvo u BH medijima su predstavljene kao otpadnice društva te im se nerijetko pripisuje stigma „monstruma“ ili „demona”. Njihov čin je okarakteriziran kao protuprirodan jer krši norme i očekivanja vezana uz tradicionalnu ulogu žene, majke i skrbnice.

Zanimljivo stajalište o ubojstvu, vjerojatno bi ženske udruge identičan stav imale i da ih se pita za Paravinju.

Usput, članak na Psychology Today kvantificirao je još jednu pobjedu feminizma:

Najnesretniji profil ljudi čine žene, oko 42 godine starosti, neudane, bez djece, na profesionalnim pozicijama (doktor, odvjetnik i slično).

Nije li ovo prema feministicama više-manje upravo profil idealne žene? Žena koja treba muškarca kao što riba treba bicikl. Jaka. Neovisna. Sama. Samodostatna. I ne baš sretna. I onda se naravno dogodi ovo.

Oglasi
 1. von Barov
  Srpanj 24, 2014 u 11:10 pm

  Da feminizam pretjeruje u zadnjih 20ak godina, apsolutno da i slažem se s poantom posta.

  I da je ovaj feministički tekst koji veže slučaj sa “tradicionalnom ulogom žene” apsolutna glupost, da.

  Ali čedomorstvo NIJE ekvivalent ubojstvu i reći da je jednako krivo kao ove luđakinje koji osudu istog vežu sa ulogama roda i spola i šta već. Radi se o dosta kompliciranom i nesretnom psihološkom poremećaju kod rodilja koji se ne može reducirat na “ubila je dijete”.

  Toliko i prijatno.

  • Srpanj 27, 2014 u 3:09 pm

   Post porođajna depresija je olakotna okolnost, ali čedomorstvo je kategorizacija ubojstva.

 2. Srpanj 31, 2014 u 10:09 pm

  Jesi ti to sigurno dobro preveo sa francuskog ;o), sto znaci “ja sam majka djeteta koje vam pripada”?

 3. Srpanj 31, 2014 u 10:11 pm

  Post porođajna depresija je komplicirani i nesretni psihološki poremećaj, kao i recimo alkoholizam.

  Reći da kad pijana budala tresne novorođenče od zid je ekvivalent ubojstvu je jednako krivo kao i reći da je postporođajno depresivna žena baci dijete u kontejner jednako ubojstvu. Sve su to poremećaji, i prema žrtvama tih kompliciranih i nesretnih bolesti trebamo se odnositi s poštovanjem i razumijevanjem umjesto s osudom.

 1. Srpanj 31, 2014 u 12:58 am

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: