Početna stranica > EU, posao > Hvatanje za slamku

Hvatanje za slamku

Eurostat je objavio novo izvješće o nezaposlenosti unutar Europske Unije. U eurozoni se sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti za mjesec listopad blago spustila na mjesečnoj razini i iznosila je 12,1 posto. Na razini 28 članica Unije iznosila je 10,9 posto. U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti uvećana sa 17,2% u rujnu na 17,6% u listopadu.

Iako vijest za eurozonu zvuči obećavajuće, brojke za poslijednjih 12 mjeseci pokazuju nešto manje optimističnu sliku. U odnosu na prethodni mjesec nezaposlenost je pala tek 0,1%, ali u poslijednjih godinu dana je ipak u porastu.

stopa nezaposlenosti EU po mjesecima 2013

Izvor: Eurostat

Kako desezonirana stopa pokazuje, zabilježeni pad nezaposlenosti i dalje ostavlja eurozonu zacementiranu na 12% i zapravo djeluje kao ispravak jednomjesečnog blagog rasta u rujnu. Usporedba kretanja pokazuje kako je SAD u istom periodu ostvario pad nezaposlenost za 0,6%, dok je ona u EU gotovo konstantna i kreće se oko 11%.

nezaposlenost listopad EU 2013

Brojke o nezaposlenosti mladih još su poraznije. Jednoznamenkastu stopu nezaposlenosti među mlađima do 25 godina starosti zabilježile su samo Njemačka i Austrija, dok najvišu nezaposlenost među mladima bilježe Grčka (58%) i Španjolska (57,4%). Hrvatska je zabilježila stopu nezaposlenosti među mlađima do 25 godina starosti od 52,4%, a španjolske i hrvatske stope ujedno su i najveće do sad prijavljene. I u ovom slučaju američko gospodarstvo bilježi pad nezaposlenosti. Od siječnja 2013. nezaposlenost mladih je pala za 1,7% i sada iznosi 15,1%, dok EU bilježi identičnu stopu s početka godine, tj 23,7%.

nezaposlenost mladih EU

Razumljivo je kako Europljani već dugo nisu imali pozitivnih vijesti o gospodarstvu i zaposlenosti, pa domaći i strani mediji to optimistično prenose. No unatoč obećavajućem naslovu izvještaja Eurostata, ovo i dalje nije jedna od njih, nego tek hvatanje za slamku.

nezaposlenost EU eurozona 2007 2013

Kategorije:EU, posao Oznake:,
 1. 4 prosinca, 2013 u 1:46 pm

  Ispuhani balon se može oporaviti samo još jednim balonom. Ameri znaju kako se to radi.

 2. 4 prosinca, 2013 u 2:57 pm

  Odlučio sam pročešljati zakone još jednom i naći rupe koje se mogu iskoristiti. U isto vrijeme treba na wikiju napraviti upute za sigurno osnivanje Libertanije. Forum je spreman, svaka pomoć je dobrodošla.
  http://www.prirodoslovlje.com/forum
  http://www.prirodoslovlje.com

 3. strasilo
  5 prosinca, 2013 u 4:59 pm

  Ja ne kužim koja je fora s tim optimističnim vijestima i prognozama…

  Možemo to izfilozofirat i kroz racionalna očekivanja i zaključit da ne znači ništa, no čemu?

  Jednostavno, kada stalno lažeš i lupaš gluposti, nitko ti ionako ne vjeruje. Možda upali jednom i onda više neće. I onda još neke “analize” tipa, danas je x objavio podatke o nezaposlenosti gdje je zbog neočekivanih vijesti o porastu broja zaposlenih/proizvodnji/bdp-u u visini statističke greške burza porasla 5%…
  Da, sigurno…

  Ako je netko i objavio/prenio ovu vijest, trebao je to napravit s naslovom Nema promjena…

 1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: