Početna stranica > EU, Hrvatska, zdravstvo > Nepristrano i objektivno, ha?

Nepristrano i objektivno, ha?

Portal H-Alter nedavno je objavio tekst u kojem navodi kako je outsourcing u zdravstvu odavno započeo, te između ostalog stoji:

doktori medicine 1995 2005Što je sa primarnom zdravstvenom zaštitom u najvećem dijelu? Ona se plaća iz obaveznog osiguranja, ali je obavljaju u velikom broju slučajeva privatnici koji su bivše javne ordinacije uzeli u zakup, što se nedavno promijenilo u model koncesije.

Prema njihovim obrazloženjima svrhe postojanja neprofitnih medija, ono što čini bitnu razliku između aktualnih, tržišno-profitnih mainstreamovskih medija na jednoj strani i “nezavisnih”, “neprofitnih” medija na drugoj, jest činjenica da neprofitni mediji naglasak stavljaju na kvalitetu sadržaja i programa, dok su tržišno-profitni mediji povodljivi i podložni utjecaju izvora financiranja. Stoga je postojanje neprofitnih medija financiranih iz proračuna nužno, jer tržišni principi “devastiraju kvalitetu”, a slična opravdanja postojanja prisilnog financiranja daje i HRT.

E sad, zašto jedan objektivan, nezavisan i nadasve nepristran medij trenutno stanje opisuje grafikonom odrezanim u 2005. godini, tj. zašto postoji rupa u podacima u periodu 8 godina? Obzirom da nepristran rad “nezavisnih” medija ipak financira država (tj. građani kroz prisilno plaćanje većeg poreza), prvo što pada na pamet je da se ostatak podataka ne uklapa u teoriju teksta o privatizaciji i outsourcingu, te da “nezavisni” mediji podložno plešu kako donator svira. Pogledajmo stoga podatke koji nedostaju:

doktori medicine 1995 2012

Djeluje li posljednjih osam godina koje nedostaju kao privatiziranje ili nešto drugo? Hrvatska je počela kreirati sustav mješovitog privatnog i javnog osiguranja i financiranja, da bi se taj trend okrenuo prema ponovnoj centralizaciji.

Nadalje, tekst nedvosmisleno sugerira kako je outsourcing službi čišćenja u Velikoj Britaniji uzrokovao porast bolničkih infekcija uzrokovanih smanjenjem kvalitete čišćenja:

U Škotskoj i Walesu, državna revizija je ustanovila da se u bolnicama s outsourcanim čišćenjem provodi manje sati čišćenja, manje nadzora i supervizije i generalno da je nivo čistoće niži nego u bolnicama koje su zadržale čišćenje u sklopu institucije. Nakon toga Škotska i Wales su odlučili čišćenje zadržati u sklopu javnog sektora, to jest u sklopu bolnica.

Pri tome se pozivaju na razne sindikalne objave, ali i na Škotsko revizorsko izvješće pripremeljeno za Parlament. Prilikom te revizije obrađene su 74 bolnice (283 odjela i 436 javnih površina), a jedna petina bolnica koristila je usluge vanjskih službi. Evo i njihove originalne izjave u dokumentu (str. 35):

Four in five hospitals provide domestic services in-house.We found high levels of cleanliness at many hospitals with external providers. In particular, we found no areas of concern or need for improvement at Ladysbridge, City Hospital and Royal Cornhill (all Grampian PCT), Princess Royal Maternity (North Glasgow Trust) or Queen Margaret Hospital (Fife Acute). However, a number of other hospitals had problems associated with poorly defined or managed contracts. There is no evidence that the Domestic Services Manager and ICT were formally involved in agreeing the cleaning specification in these cases.

Dakle, revizija pokazuje upravo suprotno od onoga za ih što H-Alter prilaže kao dokaz, tj. prikazuje kako većina bolnica koja koristi vanjske suradnike zapravo ima visoke stupnjeve čistoće. Međutim, bolnice koje pokazuju nezadovoljavajuće rezultate također imaju i nejasno definirane ugovore i standarde čišćenja prilikom čijih definiranja nisu sudjelovale nadležne osobe. Zanimljivo je da cjelokupni izvještaj (na temelju kojeg je prema H-Alteru donesena odluka o stopiranju outsourcinga) osim na par mjesta uopće ne dijeli rezultate na državne i privatne, nego izvještava o problemima koje primjećuje. Iako H-Alter tvrdi kako outsourcing dovodi do velikog obrtaja radnika, revizorski izvještaj na kojeg se pozivaju uočava kako su u većini analiziranih bolnica (samo petina bolnica koristi privatne usluge) prisutne česte promjene zaposlenika i bolovanja.

No jedno drugo revizorsko izvješće bavilo se upravo razlikama poslovanja državnih (non-PFI) i javno-privatnih bolničkih usluga (PFI) u Britaniji. Graf 1 prikazuje kvalitetu smještaja i brige o pacijentima, graf 2 čistoću, graf 3 troškove čišćenja:

KPMG healthcare NHS

MRSA 2012

Izvor: ECDC

Iako potencijalni nedostatci i problemi outsourcinga na koje treba obratiti pozornost nedvojbeno postoje, ovaj tekst koji su porezni obveznici prisilno platili pod epitetom objektivnosti je sve samo ne nepristran i objektivan, čak i ukoliko se izuzme činjenica kako vrlo malen broj bolnica koristi usluge vanjskih službi. Razine bolničkih infekcija povećavale su se u cijelom svijetu, a uzrok tome nije outsourcing službi čišćenja, nego pretjerana uporaba antibiotika koji su kreirali nove i specifične oblike bakterija. Jedna od njih je oblik na ljudskom tijelu često prisutne Staphylococcus aureus nazvan MRSA ili zlatni stafilokok, a razina bolničkih infekcija koje uzrokuje MRSA pokazatelj je ukupnog broja infekcija u bolnici. S. aureus je obična bakterija koja se inače nalazi na koži i nosnicama, te može uzrokovati oboljenje ukoliko uđe u tijelo putem rane, a epidemije njegovih različitih oblika otpornih na lijekove zabilježene su po cijelom svijetu.

Usput, prije dva mjeseca stručno povjerenstvo ocijenilo je H-Alter kao najkvalitetniji neprofitni medij (ovdje i ovdje su primjeri još nekih objektivnih i nepristranih dobitnika vašeg novca) istaknut svojim uredničkim koncepcijama, utjecajem i potencijalom mijenjanja medijskog i društvenog prostora, a temeljem toga Ministarstvo kulture dodijelilo je 400.000 kuna našeg poreznog novca kako bi se “objektivno” i “nezavisno” izvještavanje moglo nastaviti.

Kategorije:EU, Hrvatska, zdravstvo Oznake:,
 1. 25 studenoga, 2013 u 11:41 am

  Da, ali problem je što će oni tu priču prodati uu 99% slučajeva… Ključ u bravu pa da smanjimo troškove 🙂

 2. 25 studenoga, 2013 u 1:03 pm

  Problem ovakovih tekstova s nabacanim analizama nama potpuno stranih sustava zdravstva je to se ne baziraju na nečemu što je zajedničko svima,a to je DRG sustav, u koji je ubrojen i outsourcing kao neophodni trošak. Ne znam koji je nama prioritet da se poredimo s zdravstvom UK,Škotske il iIrske , koje je znatno lošije zbog NHS krize, problema s dvostrukim mjerilima oko javnog i privatnog zdravstva u tom pogledu (ah ti naši kompleksi) nego li nama bliskiji skandinavski primjer jedne Švedske ili pak Norveške, gdje se kombinacijom javno-privatnog zdravstva nadopunjava sustav i inzistira na preventivi .Recimo,boravak u bolnici od 4 dana u prosjeku ili pak kućne posjete patronažnih sestara ili liječnika (s 35.000 na 80.000 samo u Švedskoj danas) znatno skraćuju usluge i iznose outsourcing-a. Inače, kad već govorimo o neposobnosti, gdje je ona ministra-manenekena zdravstva, jer se ta priča o outsourcingu provodi vrlo temeljito prije primjene (koje bolnice, koji pilot-projekat, kolike uštede,itd.)?! Naposljetku ,ono što bi doista trebalo biti u prvoj fazi za outsurcing u nas ne bi bilo čišćenje bolnica (ne znam zašto su se svi uhvatili toga,možda zato što čistačice nemaju svoj lobi u politici), već ukidanje silnih pravnih službi, kadrovskih, knjigovodstva i sl., a koje su daleko veći izdatak od jadnih ping-pong loptica zvane čistačice i kuharice.
  Recimo, Nijemci nisu prezali priznati da nisu eksperti u tomu, već su angažirali Fince da im načine studiju i predlože modele s kojima bi krenuli. I krenulo se s bolnicama i klinikama za kraktotrajni smještaj do 200 kreveta u početku.
  Ali, mi smo genijalci izgleda za sve, pa i za ovo.

 3. 25 studenoga, 2013 u 1:38 pm

  glembay18 :

  Naposljetku ,ono što bi doista trebalo biti u prvoj fazi za outsurcing u nas ne bi bilo čišćenje bolnica (ne znam zašto su se svi uhvatili toga,možda zato što čistačice nemaju svoj lobi u politici), već ukidanje silnih pravnih službi, kadrovskih, knjigovodstva i sl., a koje su daleko veći izdatak od jadnih ping-pong loptica zvane čistačice i kuharice.

  Između ostalog i to.
  Ali poanta ovoga nije bila toliko u za ili protiv outsourcinga, nego koliko jedan portal koji se kiti epitetima poput nepristran i objektivan lažno prenosi čak i izvore na koje se poziva u tekstu. A to smo još prisiljeni i platiti jer je “dobro za nas”.

 4. 25 studenoga, 2013 u 2:47 pm

  Hahaha, pa kad bi čovjek imao vremena zakopati se u dotacije, subvencije i ostalo MK-a, bilo bi tu blata za 3 generacije,najmanje. Imao sam priliku vidjeti i čuti tu svašta prije par godina, sasma slučajno, preko prijatelja.Zato sam i prebacio priču na outsourcing zdravstva, koji se eto , radi bez SWOT-a ili pak ozbiljne studije onih koji su to već prošli.

 1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: