Početna stranica > Hrvatska, investicije, porezi > Pogrešno formulirana pitanja daju pogrešne odgovore

Pogrešno formulirana pitanja daju pogrešne odgovore

nova ipsos anketeNov@ TV ovih je dana naručila nekoliko anketa o aktualnim događanjima u državi. Tako su između ostalog proveli pitanja o fiskalizaciji i koncesiji autocesta i zaključili kako javnost većinom podržava fiskalizaciju (81,6%) jer smatraju da će to riješiti sivu ekonomiju, te kako većina stanovnika (61,1%) ne podržava davanje autocesta u koncesiju jer su one ponos Hrvatske i snažan poticaj turizmu. No da su ova dva pitanja postavili na malo drugačiji način, vjerujem kako bi rezultati bili potpuno drugačiji.

Priče kako imamo visoke poreze jer ih neki izbjegavaju jednostavno nisu točne. Država troši onoliko koliko ubere poreza, a često i više od toga. Porezni prihodi su ti koji pokušavaju pratiti državnu potrošnju, ne obratno. Uvođenjem fiskalizacije, te širenjem porezne baze kako bi se prikupio porez iz više izvora nećemo plaćati manje poreza, nego upravo suprotno. Novi nameti koji dolaze sa fiskalizacijom mogu samo poskupiti finalni proizvod jer fiskalizacija od trgovaca između ostalog zahtjeva najam opreme i internet vezu, što predstavlja dodatan trošak koji će se u određenom postotku prebaciti na krajnje potrošače. Iznos nenaplaćenih poreza i veličina sive ekonomije dokaz su sve represivnije porezne politike zbog koje brojni porezni obveznici traže rupe u zakonima – ne zato što su lopovi i kriminalci nego zato što pokušavaju opstati i živjeti od svog rada. Pravilno postavljeno pitanje ove ankete trebalo je glasiti: “Želite li poskupljenje roba i usluga, te rast nezaposlenosti?”

dolasci i nocenja turista po godinamaAutoceste su većinom potpuno neisplative, prezadužene i građene zbog političkih bodova, ne ekonomske isplativosti. Njihov trenutni dug iznosi 30 milijardi kuna, a zaposlenih u Hrvatskoj je 1,4 milijuna. Za sve one koji smatraju da autoceste snažno doprinose razvoju turizma neka pogledaju grafikon s desne strane i pokušaju iz njega zaključiti kada je sagrađena autocesta prema Dalmaciji. Teško? Možda pomognu ove podjele dolasci po županijama ili grafikon noćenja po županijama.

Nacin dolaska turista u RHUkoliko i dalje smatrate kako su autoceste preduvjet razvoja turizma i dolaska turista, pogledajte postotnu podjelu prijevoznih sredstava kojima turisti dolaze u Hrvatsku i u kojem smjeru se kreće udio cestovnog prijevoza.

U engleskom jeziku postoji jako dobra izreka – put your money where your mouth is, a pravo pitanje koje se trebalo nalaziti u ovoj anketi glasi: “Jeste li spremni dati minimalno 22.000 svojih kuna kako bismo kupili autoceste od banaka?”

 1. iva
  16 srpnja, 2013 u 11:40 pm

  Bit će da te i u Hini prate. Danas objavljuju da turisti sve manje dolaze autima, a sve više brodovima i avionima:
  Sezona nije podbacila nego gosti više dolaze brodovima i avionima

 2. nepravda
  17 srpnja, 2013 u 10:13 am

  Treba im uvesti fiskalizaciju. Svi vlasnici kafića imaju bijesne aute koje smo mi platili, a oni ne plate porez i ne izdaju račun

  • monk
   17 srpnja, 2013 u 10:47 am

   kako smo ih platili? što smo dobili za to? uslugu, robu…?
   to je dobrovoljno, ne?

  • buka i bijes
   17 srpnja, 2013 u 8:20 pm

   ma ja mislim da je g. nepravda šaljivdžija i malo se zeka.

   • nepravda
    18 srpnja, 2013 u 6:06 pm

    Ah koliko frke oko par kafića koji pljačkaju državu.

 3. buka i bijes
  21 srpnja, 2013 u 3:11 pm

  nepravda :
  Ah koliko frke oko par kafića koji pljačkaju državu.

  da, tu jadnu državu koja se danonoćno trudi da nam svima bude bolje višim trošarinama na gorivo, većim PDV-om i prenapuhanim proračunom. kako se samo usude ti zločesti kafići!

 4. 17 kolovoza, 2013 u 11:36 am

  Ovo ti je možda ponajbolji upis od početka. Ne sadržaja radi, nego vrhunske dijagnoze kako pomno pripremljeni ishodi nepogrešivo daju..te iste ishode, što je važno i što malo ljudi vidi. Lutkarska predstava u kojoj sudjeluju političari, vidljivi i nevidljivi činovnici, ovisni i neovisni mediji (eno se Babić, borac protiv države bori kao zadnja prostitutka za koju lipu te iste države u obliku ‘fonda za pomoći medijima’ u nadi da će ga to izvući iz dugova u koje se sam doveo), ‘profesori’ i ‘intelektualci’, sumirano – gnoj koji misli da društvo postoji da bi njega napajalo. Ako je Marx ikad ‘bio u pravu’, što svi u zadnje vrijeme ponavljaju kao papagaji, tad je ispravno prepoznao klasni rat u tijeku, no ne rat čovjeka i kapitala, nego rat pojedinca i države (i svih njenih pripadajućih pipaka). Rat svih onih koji svoje ekonomsko postojanje moraju stvarati iz dana u dan protiv onih koji su ‘sigurni’ (i u istoj sigurnosti bahati), jer negdje tamo postoji netko tko se pokorava pravilima igre koja su oni postavili.

 1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: