Peticija svjećara

Candlemaker's petitionStrašilo je preveo poznatu Candlemaker’s Petition na hrvatski. Napisao ju je francuski ekonomist Frederic Bastiat, a riječ je o kratkoj satiričnoj pripovijetki koja pokazuje apsurdnost merkantilizma i protekcionizma. U njoj govori o zaštiti francuske industrije od velikog nepoštenog konkurenta (Sunca), pri čemu protekcionisti traže donošenje zakona o obveznom zamračenju kuća tokom dana kako bi se potaknuli svjećari, uljari i prateća industrija. Takvim poticanjem industrije otvorila bi se nova radna mjesta i svima bi u konačnici bilo bolje bez Sunca.

Esej objašnjava kako je prisila na kupovinu nečega za što postoji besplatna ili jeftinija alternativa bacanje resursa i gušenje drugih dijelova gospodarstva. Ljudi bi u ovom slučaju zaista potaknuli proizvodnju svijeća, ali taj novac ne bi mogli potrošiti na potrebnije stvari. Jednako tako, uvođenje carina kako bi se povećala cijena uvozne robe te tako zaštitio domaći proizvod, omogućuje domaćim proizvođačima zaštitu od konkurencije na teret poreznih obveznika.

 1. eddie
  22 srpnja, 2013 u 12:18 pm

  misliš da se strani proizvodi mogu usporediti sa suncem?
  domaća proizvodnja zapošljava naše ljude i plaća davanja un RH i meni je, nasuprot dogmi o slobodnom tržištu, puno logičnije zaštititi je a ograničiti uvozne proizvode (iako se todorić ne bi složio).

  Inače, zašto bilo što proizvoditi kad npr. mali kinez to napravi 100 x jeftinije? Je da mu je plaća 10 $ mjesečno i da ruši cijenu rada i zaposlenost u svakoj državi koja ne ograniči uvoz, ali šta ima veze, zato je njihovo gospodarastvo konkurentno i proizvodi jeftiniji, i to treba podržati. Zar ne? 🙂

  • Invisible Hand
   22 srpnja, 2013 u 10:16 pm

   pročitaj Hazlitta “Economics in One Lesson” pa će biti jasnije

  • buka i bijes
   23 srpnja, 2013 u 11:33 am

   dakle ti bi da hrvati šiju lopte za 2 dolara dnevno u tvornici koja samo što se ne sruši? ili bi nas ograničio na tko zna koliko skuplje lopte koje bi hrvati šivali?

   i da, jesi li dosad kupovao gume u Hrvatskoj ili Sloveniji?

 2. buka i bijes
  • 26 srpnja, 2013 u 10:59 pm

   Je li ovo stvarno ili nešto news-bar tipa? Spanjolci planiraju oporezivati Sunce a Francuzi Skype zbog nepoštene prednosti? wow… just wow..

 3. buka i bijes
  27 srpnja, 2013 u 3:41 pm

  baš sad istražujem.

  o skypeu u francuskoj. zadnja tri odlomka su zlato:

  http://www.nytimes.com/2013/03/13/technology/france-refers-skype-to-prosecutors.html?_r=0

  ovo za španjolsku je kompliciranije nego je autor tog bloga mislio i puno je izgubljeno u prijevodu, a i njegov izvor je udruga proizvođača struje iz solarne energije. uglavnom, španjolska nema novca te je odlučila smanjiti povlaštenu otkupnu cijenu za struju proizvedenu na taj način, iako je u startu jamčila za tu istu cijenu, a tu je i 7% poreza na te proizvođače.

  cijela ta priča o obnovljivim izvorima energije je dobar primjer za boom i bust uzrokovan lijepim i plemenitim željama.

 1. 24 listopada, 2013 u 1:40 pm

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: