Početna stranica > Hrvatska, posao > Poticanje nezaposlenosti

Poticanje nezaposlenosti

socijalna drzavaSlobodna Dalmacija piše o problemima poslodavaca prilikom potrage za radnicima u gradu koji je treći u Hrvatskoj po nezaposlenosti, a ovaj dio članka vrlo dobro oslikava negativnosti socijalne države i mentalitet njenih stanovnika:

Imam srednju školu i vozač sam B-kategorije. Nemam na svoje ime nikakve nekretnine ni automobil. Prijatelj mi je pronašao posao vozača dostavljača u jednoj urednoj privatnoj tvrtki. Plaća bi mi bila oko 3500 kuna. Nisam mogao prihvatiti jer bih bio na gubitku, budući da moja obitelj, sa statusom obitelji u socijalnoj potrebi, mjesečno u prosjeku po osnovi socijale ostvari primanja veća od 5000 kuna. Imamo dječji doplatak, korisnici smo stalne pomoći za uzdržavanje, a dobijemo i jednokratne novčane pomoći.S mojom plaćom od 3500 kuna sve bih to doveo u pitanje, a mojim zapošljavanjem članovi obitelji bili bi zakinuti za više od 1500 kuna mjesečno.

Osoba iz teksta zapravo se vrlo realno ponaša u danim mogućnostima koje joj osigurava socijalna država i to nije ništa novo. Postoje čitave obitelji koje generacijama ne rade i odabiru život od socijalne pomoći. Iako je nezaposlenost vrlo visoka, nezaposleni nisu zainteresirani za rad čak niti u tvrtki koja redovito isplaćuje plaće, jer mogu sasvim lijepo živjeti od socijalne pomoći koju im pruža zaposlena okolina. S druge strane, država visokim porezima na rad dodatno destimulira poslodavce u zapošljavanju i zaposlenike koji zbog toga imaju niske neto plaće.

Vrijednosti društvenog kapitala koje pokreću ekonomiju poput radne etike, poduzetničkog duha i individualne odgovornosti u socijalnoj državi nestaju, a jednom kada erodiraju i dobrovoljna nezaposlenost radi primanja novca poreznih obveznika postane prihvatljiv stil života, vrlo je teško vratiti se na pravi put i krenuti naprijed. Socijalna država je društvo ovisnosti, prvo o roditeljima, zatim o državi. Ako potpuno zdrava osoba iz teksta ne želi prihvatiti posao da prehrani sebe i svoju obitelj, zašto bi to umjesto nje trebao raditi netko drugi?

Oglasi
Kategorije:Hrvatska, posao Oznake:
 1. Lipanj 28, 2013 u 6:51 am

  Iz njihove perspektive sredstva osigurava država, a ne neko ljudsko biće poput njih. One koji rade vjerojatno gledaju s podsmijehom misleći si: “vidi budale ide radit jer ne zna da mu država može osigurati lagodan život”

 2. Dubravko
  Lipanj 28, 2013 u 10:20 am

  Baš sam na to neki dan naletio i baš to i pomislio. Čisti primjer socijalne države u kojoj živimo. I primjer koliko je zapravo to neodrživo.

 3. nepravda
  Lipanj 29, 2013 u 2:20 pm

  Nek dignu plaće, pa neće biti problema sa nalaskom radnika. Žalosno da je i socijalna pomoć veća od toga što neki nazivaju plaćom.

  • Invisible Hand
   Lipanj 29, 2013 u 10:14 pm

   žalosno je da postoje takvi koji razmišljaju kao ti

   • nepravda
    Srpanj 1, 2013 u 10:40 am

    Kad bi svi kao gospodin odbili raditi ispod 3500, to bi konačno natjeralo izrabljivače na isplatu dostojnih plaća radnicima.

  • Tvrdy
   Srpanj 1, 2013 u 3:07 pm

   Otvori firmu, ponudi “dostojne” plaće i svi će radnici prijeći k tebi, pomest ćeš konkurenciju. Jedini tko te može zaustaviti je AZTN.
   Što se čeka, plan je tako jednostavan.

   • Invisible Hand
    Srpanj 1, 2013 u 10:51 pm

    stvarno odličan plan, nema što, ja bi tebe nominiro za Nobelovu nagradu ove godine

 4. Invisible Hand
  Srpanj 1, 2013 u 9:58 pm

  zapravo, najžalosnije je što takvi kao nepravda imaju pravo glasa

 5. ancap
  Srpanj 2, 2013 u 6:09 am

  nepravda :
  Kad bi svi kao gospodin odbili raditi ispod 3500, to bi konačno natjeralo izrabljivače na isplatu dostojnih plaća radnicima.

  U Hrvatskoj netto placa od 3500 in znaci barem 5500 in stvarnog troska poslodavcu zbog svih poreza koje je dužan platiti državi. Medjutim, net to placa od 5500 kn (prosjecna hrvatska placa) znaci barem 9000 kn troska za poslodavca. Placa od 10000 kN se obračunava po najvišoj, 40% stopi poreza na dohodak pa je trošak poslodavcu im više od 20000 kN. A sad zamisli, poslodavac godišnje mora generirati barem 108000 kn prihoda da zaposli samo jednu osobu na prosječnu placu… S druge strane ta ista osoba može po kupit 5000 kN socijalne pomoći bez da radi ijednog sata. Jel sad razumiješ kako Država destimulira zapošljavanje?

 6. Srpanj 2, 2013 u 10:22 pm

  Mislim da dječji doplatak treba pod hitno ukinuti jer se radi o običnoj tvornici nemorala. Pritom ne kažem da treba zabraniti pomaganje porodica s djecom, neka ih pomažu lokalne zajednice koliko hoće, ali odmah treba ukinuti automatski doplatak na državnoj razini, jer potiče parazitiranje na društvu.

  • nepravda
   Srpanj 3, 2013 u 10:20 am

   I kaj, samo bi bogati trebali imati djecu u tvom svijetu?

   • Invisible Hand
    Srpanj 3, 2013 u 10:00 pm

    tko tebi brani sinko da pomažeš druge svojim novcem kad ti je toliko stalo do djece i siromašnih?? samo, ostavi se mene i moji para!

   • Srpanj 4, 2013 u 10:30 pm

    Hej, i bogati plaču…

   • Dubravko
    Srpanj 4, 2013 u 10:39 pm

    Ha. Jel znaš, bar odokativno, koliko je novaca potrebno da samo prehraniš i obučeš jedno dijete od rođenja do recimo 21. godine života? Kad bi već mogao nešto za sebe zarađivat? Tko može pomoći nek pomaže iz svog džepa i dijeli. Postoje 1000 neprofitnih organizacija za ovu ili onu pomoć. Al država bi trebala pola socijalnih davanja ukinuti.

 1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: