Početna stranica > Hrvatska, regulacija > Uz ovakve prijatelje ne trebamo neprijatelje

Uz ovakve prijatelje ne trebamo neprijatelje

hakomHAKOM nastavlja seriju odluka koje su usmjerene upravo protiv onih koje navodno štite – korisnike telekomunikacijskih usluga. Tako fiksni internet i IPTV HT-a i Iskona od 1. lipnja ove godine poskupljuju od 8 do 23 kune mjesečno:

Prema obrazloženju HAKOM-a, jedan od načina na koji bi HT i Iskon mogli iskoristiti značajnu tržišnu snagu odnosi se i na situaciju u kojoj bi određeno vrijeme pružali usluge ispod troška s namjerom otežavanja ulaska ili slabljenja pozicije konkurenata, a sve radi povećavanja svog tržišnog udjela, a posljedično i dobiti. Iako bi krajnji korisnici mogli kratkoročno imati koristi od niskih cijena, dugoročno gledano prisutnost cijena ispod troškova najviše bi naštetila upravo njima jer takve cijene uništavaju konkurenciju na tržištu i prisiljavaju druge operatore na izlazak s tržišta, smatraju u HAKOM-u.

Čak i da HT svjesno posluje ispod razine profitabilnosti, zašto bi to trebao biti problem za kupce, kad oni profitiraju od takvih subvencija? Ne postoji jasna definicija koja bi točno odredila ovo poslovanje koje HAKOM smatra netržišnim. Postoji mnoštvo metoda izračuna, ne samo usporedba trenutnih cijena i troškova. Povijesni podaci, marginalni, ukupni, fiksni, varijabilni, dugoročni i kratkoročni troškovi, no HAKOM je uzeo jedan i na njemu gradi slučaj.

Pretpostavka da bi kupci mogli kratkoročno profitirati od niže cijene, ali da dugoročno takva poslovna politika ubija konkurenciju nema smisla. U praksi se tako nešto nikad nije uspješno provelo. Tvrtka koja posluje negativno u konačnici će morati nadoknaditi gubitke kroz povećanje cijena, a visoke cijene potiču povratak konkurencije. Takav način poslovanja nije dobra dugoročna poslovna strategija, jer dolazak nove domaće ili strane konkurencije onemogućuje pokrivanje gubitaka ponovnim podizanjem cijena. Walmart primjerice već desetljećima sjedi na optuženičkoj klupi jer navodno pokušava uništiti konkurenciju prodajući robu ispod njene cijene, no konkurencija i dalje postoji. Da Walmart zaista posluje toliko dugo na taj način, odavno bi bankrotirao.

Kada je regulator nakon dugogodišnjeg održavanja monopola konačno počeo puštati druge operatere, te je konkurencija dovela do spuštanja cijena, isti genijalci stvari ponovno pokušavaju vratiti na početak. Prije 3 godine pad cijena riješili su izricanjem kazni:

HT je nudio niže cijene fiksne telefonije i tako prekršio regulirane maloprodajne cijene telekomunikacijskih usluga u nepokretnoj mreži. HAKOM je još u kolovozu izdao rješenje u kojem HT-u zabranjuje svako daljnje nuđenje, ugovaranje i pružanje usluga u fiksnoj telefoniji po cijenama nižim od onih koje je odobrio HAKOM, kao i odobravanje bilo kakvih popusta na cijene niže od odobrenih.

Ne spušta HT svoje cijene dobrovoljno, nego ga na to prisiljava konkurencija. Kupci svojim novcem odlučuju koji operater im pruža najviše za cijenu koju nudi, a danas kupac može napraviti usporedbu u nekoliko klikova. Uspoređujući cijene nekih operatera za flat internet + osnovni IPTV, tj. usluga za koje HAKOM tvrdi da ih HT i Iskon nude ispod profitabilne cijene, možemo vidjeti kako B.net paket stoji 169,91 kuna mjesečno, Iskon 192,63 kune, Optima 205 kuna, a HT 227 kuna mjesečno. Iako HT od svih konkurenata ima najvišu cijenu, regulator pokušava reći kako je za potrošače dobra odluka da ta cijena bude još veća, te da je nelegalno previše spuštati cijene.

Koga ti birokrati zafrkavaju? Ova odluka najviše će pogoditi onaj dio tržišta koji još uvijek nema dostupnost alternativnog operatera, te uz to i ostali operateri sada mogu podići cijene bez bojazni pritiska od strane najvećih konkurenata.

 1. Sash
  31 svibnja, 2013 u 11:24 am

  Hrvatska. Gospodarstvenici bez gospodarstva, poduzetnici koji poduzimaju kafiće i iznajmljuju nekretnine, država koji ‘potiče tržište’ tako da napoji i onog zadnjeg parazita sokovima onih koji su njezini taoci. Ekonomija bez ekonomije. (:

  • strasilo
   31 svibnja, 2013 u 1:33 pm

   HAKOM je zlo, debelo bogato parazitsko zlo

 2. 1 lipnja, 2013 u 11:07 am

  Postojanje HAKOM-a je dokaz par excellance (Strasilo je isto dosta o tome pisao) da regulator ne samo da radi više štete nego koristi, nego radi *isključivo* štetu i nikakve koristi.

  Besmislena parazitska agencija za dokazivanje kako je naš kolektivni IQ nizak. Dokazuje to vrhunski.

 3. 3 lipnja, 2013 u 7:06 pm

  hm. cini mi se da gospodin tzombix ne razmislja dovoljno, i ne vidi siru sliku. Ne branim nikog. i naravno da zelim sto nize cijene interneta (pa i dzabe), no kontrola MORA postojati. mislis da je t-com tako dobar, da ne bi iskoristio priliku? pogledaj samo situaciju sa Intelom kad je AMD ispao iz utrke, vise se sjenovno ne nadmecu a cijene otisle u nebesa.
  VELIKI problem je sto kod nas HT drzi infrastrukturu, da je infrastruktura drzavna, i postoji fiksna odredjena normalna cijena, ne bi bilo potrebe za HAKOM-om.
  No, da obrazlozim na primjeru (U ovom slucaju HAKOM ne postoji i nitko ne kontrolira t-com)
  -T-Com spusti cijenu DSL flata na 3kn. SVI predju na tcom, dok on odredi konkurenciji cijenu izajmljivanja voda 1000kn. Konkurencija propadne u roku par mjeseci. Tcom za 6 mjeseci digne cijenu DSL.a na 800kn i ostavi cijenu konkurenciji 1000kn.
  Nadam se da je sada svima jasno zasto neko regulatorno tijelo mora postojati. Ili jednostavno otkupimo DTK. kanale od T-Coma, i izajmljujmo ih svima po 1kn po korisniku i problem rijesen, HAKOM nepotreban. (osim u slucaju da se ISP-ovi dogovore da drze visoku cijenu, i onda smo opet najebali)

  • 3 lipnja, 2013 u 10:12 pm

   Primjer sa iznajmljivanjem se trenutno odvija malo drugačije. Tele2 unajmljuje (prvo od ViP-a, sada od HT-a) bazne stanice umjesto da gradi svoju mrežu. Je li to jeftinije ili HAKOM izdaje dozvole i za stanice ne znam.
   Kada bi HT povisio cijenu usluge, Tele2 bi ili otišao ViP-u ili postavljao svoje stanice.
   Da nema HAKOM-a i HT posluje određeno vrijeme sa gubitkom dok ne ubije konkurenciju, te zatim digne cijene da pokrije gubitke, mislite da se u kratkom roku ne bi pojavio recimo Telenor koji sada vjerojatno niti ne smije ući osim ako kupi nekog od postojećih jer su licence popunjene?

   Koja je korist za korisnike što HAKOM brani postavljanje optike, tj. dozvoljava samo ako može regulirati cijene?
   Treba li po toj logici uvesti minimalne cijene Coca Cole i Pepsija kako oni ne bi istisnuli manje punionice gaziranih pića?

   Što se Intela i AMD-a tiče evo jedan članak iz prošle godine o kretanju cijena procesora
   http://techreport.com/review/23663/as-amd-struggles-intel-chip-prices-stagnate

 4. 4 lipnja, 2013 u 11:23 am

  Ovo s HAKOM-om me podsjeća na onaj stari vic kad razgovaraju tri zatvorenika u američkom zatvoru i diskutiraju o tome zašto su tamo završili.

  Prvi kaže:”Prodavao sam robu po višoj cijeni nego ostali pa su me osudili za profiterstvo…”
  Drugi kaže: “Prodavao sam robu po nižoj cijeni od ostalih pa su me osudili zbog dampinga i uništavanja konkurencije na tržištu…”
  Kaže treći: “Prodavao sam robu po identičnoj cijeni kao i ostali pa su me osudili zbog oligopola i kartelskog udruživanja…”

  Jeb’ga! Tako je to kad država štiti… 😦

 1. 25 siječnja, 2014 u 11:09 am
 2. 5 veljače, 2014 u 4:00 pm

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: