Početna stranica > Hrvatska, poljoprivreda, porezi, zdravstvo, školstvo > Nastavak politike štednje

Nastavak politike štednje

Vlada je danas predstavila rebalans proračuna 2012, te proračun za 2013. kojim nastavlja politiku brutalne štednje iz 2012. godine.

Prihodi u 2012. ostvareni su po planu, no ne i rashodi. Obzirom da se vodimo politikom štednje, pretpostavili bismo kako su rashodi manji od prošlogodišnjih, ali i planiranih za ovu godinu. Prisjetimo se nakratko prošlogodišnje najave mjera štednje. Pogledajmo sada realno stanje: rebalansom su rashodi za ovu godinu povećani za oko 2 milijarde kuna u odnosu na plan. Od toga je najveća stavka 1,6 milijardi kuna dodatnih izdataka za plaće državnog i javnog sektora. No to nije potpuna slika. Pravi porast izdataka za plaće je oko 2,5 milijarde kuna, od kojih je dio pokriven rebalansom, a dio prenamjenom planiranih troškova za kapitalne investicije. Uz to, povećani su izdaci za poljoprivredu i brodogradnju.

Što se proračuna za 2013. tiče, rashodi se povećavaju za dodatnih 4 milijarde u odnosu na ovaj rebalans, te tako skaču na 124,5 milijardi kuna. Ako ponovno pogledate prošlogodišnji plan štednje za 2013, vidjet ćete kako je planirano ispod 120 milijardi rashoda. Istovremeno, Matica hrvatskih sidnikata, nezadovoljna navedenim oštrim mjerama štednje, najavljuje štrajk.

Rastu državna potrošnja, deficit i zaduživanja, što znači siguran rast poreza, a vjerojatno i pad kreditnog rejtinga iduće godine. Iako Linić tvrdi kako novih poreza neće biti, već planirani dodatni rashodi iz nečega će se morati financirati. Tako već sada znamo kako se ukida nulta stopa PDV-a na kruh, mlijeko, knjige, lijekove, ortopedska pomagala i kino-ulaznice, rastu trošarine na cigarete, uvode se fiskalne blagajne, mijenjaju se trošarine na energente i električnu energiju na koje se uvodi i naknada HANDA-e, raspravlja se o porezu na nekretnine… sve to znači manje novca kojim stanovnici mogu raspolagati i pad kupovne moći, samo kako bi se nahranio rastući državni aparat. Takvo rastuće opterećenje u jednom trenutku će rezultirati sve slabijim punjenjem proračuna te dovesti do rasta deficita ukoliko se rastrošnost države zaista ne dovede pod kontrolu.

Nakon ovako očitog nastavka kretanja u pogrešnom smjeru i realno nepostojećih mjera štednje, zaista je nevjerojatno optimistično najaviti bilo kakav rast BDP-a, a kamoli u visini od 1,8% kakav prognozira Vlada.

 1. kriza
  20 studenoga, 2012 u 12:34 am

  Sad kad nam sindikati natovare novi harač..

 2. 20 studenoga, 2012 u 1:43 am

  A novinari govore: “Proračun: štednja štednja štednja”
  I ja bih volio tako štedjeti da svake godine povećavam rashode za 4 mlrd…

 3. 20 studenoga, 2012 u 9:19 am

  Meni je sve skupa smiješno, iako je tragično. Dakle tragikomično.

  Recimo, kino ulaznice. Kako su uopće dospjele među kruh i mlijeko i stopu od 0%?

  Ili, HANDA. Kakva je to glupost? 1) kako smo preživjeli Domovinski rat bez agencije za obavezne zalihe nafte? 2) za koji se to rat sada pripremamo? 3) kad su već uveli porez za to i osnovali agenciju, kako ih nije sram jednostavno uzeti taj novac u proračun i odustati od gradnje skladišta?

  Procjena o rastu BDP-a je krajnje optimistična i neosnovana. BDP će u 2013 najvjerojatnije opet pasti.

  Svijet ide naprijed ali Hrvatska ide natrag. To je samo i isključivo zahvaljujući domaćoj politici.

  • 20 studenoga, 2012 u 9:31 am

   Dječje kašice imaju PDV od 10%, ali ako kupuješ jabuke, mrkvu i ostalo da sam napraviš kašicu, onda je PDV 25% 🙂

   Što se HANDA-e tiče, uz to što si naveo također ne razumijem zašto bi se kroz cijene el. energije iz svih izvora (dakle i hidro, sunce, vjetar, ugljen, uvoz) plaćala naknada agenciji za naftne rezerve

 4. neo
  20 studenoga, 2012 u 12:24 pm

  Tragedija. Mislim da ćemo ovim proračunom zabiti zemlju u zid.
  Namjeravaju 2 mlrd uštedjeti na plaćama a da nikog ne otpuste?!?!?!?! Svakom je jasno da to nije moguće. Linić govori o dodacima na plaću, ali to ne može biti tolika svota. Ako neko radi prekovremeno ili noćnu kaj mu to neće platit?
  Ja mislim da će proračun na kraju biti 128mlrd

  • 20 studenoga, 2012 u 12:41 pm

   Lako moguće, na 124,5 se neće zadržati sigurno, posebno kako smo u zadnjih 10-ak godina imali barem toliko rebalansa.

 5. 20 studenoga, 2012 u 1:01 pm

  “ako već sada znamo kako se ukida nulta stopa PDV-a na kruh, mlijeko, knjige, lijekove, ortopedska pomagala i kino-ulaznice, rastu trošarine na cigarete, uvode se fiskalne blagajne, mijenjaju se trošarine na energente i električnu energiju na koje se uvodi i naknada HANDA-e, povećava se porez na nekretnine”

  Kako Linić kaže to je samo usklađivanje s EU, Vlada zapravo uopće ne dira poreze 🙂

 6. 20 studenoga, 2012 u 1:07 pm

  Simun :
  Svijet ide naprijed ali Hrvatska ide natrag. To je samo i isključivo zahvaljujući domaćoj politici.

  Svijet ide naprijed? Ako izuzmemo EU iz Svijeta… pa i SAD tijekom naredne 4 godine… najbolje i Svijet izuzeti iz Svijeta jer danas jedino Mars, koji je unatrag 10 godina doživio tehnološku revoluciju i po kojem se kreću najsofisticiranija vozila koja je ljudska ruka ikad konstruirala, ide naprijed 🙂

  • 20 studenoga, 2012 u 1:17 pm

   LOL. Mars je svakako najviše napredovao relativno 🙂

   Bogatstvo svijeta raste i raste i raste, svjetski BDP raste stopom od 3-4% godišnje bez obzira na cirkus u EU i SAD. Stopa od 3% znači duplanje u dvadesetak godina, a stanovništvo se neće u tom periodu poduplati, znači rasti će BDP/capita. U ovom desetljeću će još parsto milijuna Kineza, Indijaca, Vijetnamaca i ostalih stanovnika svijeta postati srednja klasa. Svi će oni ne samo biti ogromno tržište, nego će puno i proizvoditi.

   Za nazadovat u svijetu koji napreduje potrebno je prilično truda, ali marljivi smo mi.

 7. 20 studenoga, 2012 u 5:24 pm

  molim te linkni im ovo na twitter, facebook, …, pošalji molim te i sindikatima na info 🙂

 8. strasilo
  20 studenoga, 2012 u 5:59 pm

  Porez na nekretnine morat će plaćati i država na svoju imobiliziranu imovinu, pa će to nakon 1. travnja biti dužna učiniti i pojedina ministarstva čija imovina neće biti u funkciji, iako ministri iznos poreza nisu ukalkulirali u svoje proračune za iduću godinu, upozorio je danas ministar financija Slavko Linić.

  proračun nisu donijeli, a već se u osnovi stvari najavljuju prve rebalanse i povećanja proračuna…

  • 20 studenoga, 2012 u 9:07 pm

   Ali ovo da će i država plaćati porez sama sebi — da je izjavio da će i bijeli miševi plaćati porez odmahnuo bih rukom, radi cijeli dan, malo je cugnuo, pa što — ali izjaviti da će i država plaćati porez, e to je već bizarno za jednog ministra financija.

   • 21 studenoga, 2012 u 11:42 am

    ja to vidim kao oblik smanjenja troškova lokalne uprave, jer će se porez naplaćivati iz njihovog proračuna pa će to efektivno biti isto kao da im je smanjen budžet.

    No ono što brine je da se iza toga krije veća potrošnja centralne države koja će potrošiti sve što uzmu lokalnoj vlasti i još nabiti novi minus.

 1. 16 veljače, 2013 u 11:37 pm
 2. 3 srpnja, 2013 u 7:29 pm

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: