Početna stranica > Hrvatska > Prisiljavanje poreznih obveznika na plaćanje samopromocije

Prisiljavanje poreznih obveznika na plaćanje samopromocije

Hrvatska očito ima toliko novca viška da možemo priuštiti plaćanje samopromocije i osobne hirove pojedinih članova Vlade. Ministarstvo gospodarstva planira potrošiti oko milijun naših kuna u svrhu educiranja građana o potpredsjednikovim podhvatima i osobnim obračunima sa novinarima:

Ministarstvo gospodarstva zakupilo polugodišnji termin na Prvom programu Hrvatskog radija za promociju prvog potpredsjednika Vlade. Taj pothvat na državnom HRT-u stajao je 115.000 kuna, no to je tek manji dio promotivnog budžeta. U Ministarstvu gospodarstva potvrdili su tportalu da su za informiranje i, citiramo, ‘obranu od neistina jedne izdavačke kuće’, namijenili čak 919.000 proračunskih kuna. Toliko ih naime košta zakup medijskog prostora na 19 lokalnih TV postaja i tri radio postaje.

Sporna izdavačka kuća je Styria, a ovo je odgovor Večernjaka:

Čačić je uvijek u Večernjem listu imao mogućnosti i prostora iznijeti svoju stranu svake priče koju smo o njemu pisali i još uvijek mu je taj prostor otvoren. Svaki put kad je Večernji list pisao o Čačiću i njegovu resoru pokušali smo doći do njega, tražili smo i intervjue s njim, no uvijek smo naišli na zatvorena vrata. Čačićeva osobna glasnogovornica Ankica Mamić svaki put, kad bismo je nazvali i pitali za Čačićev komentar, jasno bi nam rekla da on ne želi ni čuti za Večernji list i da s nama ne želi komunicirati. Umjesto da odgovori na naša pitanja o svojem radu i potezima, kojih za njega imamo pregršt, Čačić je pribjegao lakšoj, ali skupljoj varijanti koju plaćaju porezni obveznici – plaćene emisije u kojima nema neugodnih pitanja i protuargumenata.

Sigurno ima još mnogo primjera trošenja proračunskog novca u promidžbene svrhe Vlade, ali ovakvo otvoreno i bahato rasipništvo tuđeg novca je rijetko viđeno. Ukoliko gospodin Čačić ima određenih nesuglasica sa pojedinim novinarima, uvijek može napraviti besplatan intervju u konkurentskoj kući, na koji će vjerujem svaki novinar rado pristati. Ili podići privatnu tužbu radi klevete.

Oglasi
 1. Nedjeljni Komentar
  Svibanj 28, 2012 u 11:36 am

  Sve je to točno, ali treba voditi računa i o sljedećem:
  1. Radi se o sitnišu (u usporedbi s ostalim troškovima ministarstava). Drugdje se troše milijuni dnevno a nitko o tome ne piše.
  2. Koji izdatak ministarstava nije namijenjen osobnoj promociji ili promociji stranke? U biti sva potrošnja osim najnužnije za policiju, vojsku i sudstvo je promocija stranke.
  No čak i da malo to svedemo na “razumne” (običnom građaninu) usporedbe: nije li sponzoriranje bilo kojih događaja (a to se radi na županijskom, općinskom i državnom nivou) od strane vlade zapravo ista stvar?

  Ne branim Čačića, istina je što kažeš, ali osobno ne uzbuđujem se zbog tog novca. Ljutim se (ili se nastojim ljutiti) tako da bude proporcionalno šteti.

  P.S. Što je WordPress napravio s prostorom za komentare, prozorčić se sastoji od jednog reda. Is their QA dep’t on vacation? Fools. I’m using Google Chrome 19.

 1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: