Početna stranica > Hrvatska, kriza, posao > Kako povećati nezaposlenost

Kako povećati nezaposlenost

Vrlo jednostavno, dajte državi da se zaigra. Već sam pisao o minimalnoj plaći, a sada se raspravlja o porastu zakonom propisanog minimalca: “Veću plaću bi trebalo dobiti više od 200 tisuća radnika”. Hoće li? Nekima će plaća nedvojbeno porasti za tih 157 kuna, a nekima pasti za 2.243 kune. Drugim riječima, nekima će plaća sigurno porasti, dok ostale čeka otkaz.

Uzmimo jedan primjer:

Dolazimo u trgovinu i na polici vidimo čokolade istog proizvođača od 200 (10kn), 250 (14kn) i 300 (17kn) grama. Uzet ćete količinu po svom vlastitom izboru. No idemo malo promijeniti pravila. Trgovina na ulaz stavlja obavijest: “Blagajna je pokvarena i ne prepoznaje iznos manji od 15 kn. Svaki proizvod biti će zaračunat sa minimalno 15 kn, čak iako mu je cijena manja.”

Hoćete li ikad uzeti čokoladu manju od 300 grama po tim uvjetima? Realno vam je isplativije uzeti dvije čokolade po 200 grama za 20 kuna, ali sa novim pravilom, to će vas koštati 30 kuna, pa ćete radije uzeti jednu od 300 grama. Kao svi mi, tako i poslodavci žele dobiti najviše za svoj novac. Jasno je da poslodavci radije zapošljavaju radnike s iskustvom, pogotovo u situaciji kada su zakonom ograničeni.

No to nije sve.

Kako bi privremeno maskirali katastrofalne brojke na tržištu rada, Vlada priprema zakonski prijedlog o poticanju zapošljavanja mladih:

Mladi bi dobili mogućnost zaposliti se kod poslodavca na godinu dana, stručno se usavršavati i steći potrebno iskustvo. Godina bi im se upisivala u radnu knjižicu, poslodavac bi im bio dužan plaćati prvi i drugi stup mirovinskog osiguranja (i na kraju godine od države za to tražiti povrat), a za rad bi država svakom takvom radniku osigurala 1600 kuna mjesečne naknade. Zaposlenike će moći primati samo poslodavci koji nisu otkazivali suradnju u zadnjih šest mjeseci i koji su uredni platiše svih obveza.

Ove dvije mjere potpuno su kontradiktorne. Prvo mladim i neiskusnim radnicima država otpili najniže prečke na ljestvama tržišta rada, a zatim od ostalih radnika (koji su međusobno i konkurencija) traži da ih nose na svojim ramenima kako bi mogli doseći prvu čitavu prečku na ljestvama. Da ne spominjemo brojne mogućnosti izigravanja ovog prijedloga. Velika nezaposlenost posljedica je, a ne uzrok gospodarske situacije, a bolest se ne liječi skrivanjem simptoma.

Za neto plaću od 2.243 kn, bruto 2 plaća iznosi 3.298 kn. Ako već žele povećati minimalnu plaću, jedna od mogućnosti bilo bi smanjenje poreznog opterećenja. Ali to traži smanjenje državne potrošnje. A to očito nije opcija.

 1. dandy
  16 travnja, 2012 u 7:58 pm

  Zar ne bi bilo puno jednostavnije i poštenije (i jeftinije za nas porezne obveznike) da država za mlade i neiskusne odredi minimalnu plaću od 1600 kuna (bruto) umjesto kompliciranog sustava predujma i državnih naknada.
  Poslodavci bi lakše zapošljavali, a mladi stjecali nužno iskustvo i znanje u prvoj godini rada bez nepotrebnog kreditiranja države od strane poduzetnika i kasnijeg vraćanja istih novaca od strane nas poreznih obveznika.
  Zašto bi bilo jednostavno, ako može biti komplicirano!?!

  • Nedjeljni Komentar
   25 travnja, 2012 u 12:37 pm

   Najpoštenije i najjednostavnije je da vlada ne odredi ništa, samo ne znam da li Vam se to sviđa!

   • dandy
    6 svibnja, 2012 u 7:00 pm

    Naravno da mi se to još više sviđa, jer je još poštenije.
    Moj prijedlog bio je protuprijedlog na Vladin prijedlog trošenja1600 kuna na rad koji će radnik prodati poslodavcu, a naplatiti poreznim obveznicima uz asistenciju države koja će privremeno novac uzeti sebi, a poslije ga vratiti poslodavcima (komplicirano?).

 2. libertas
  16 travnja, 2012 u 9:44 pm

  Kao osoba kojoj je ovo najdraži blog, preklinjem te da naučiš da se “ćete” piše spojeno. Bode u mozak.

  • 16 travnja, 2012 u 9:58 pm

   Ispravljeno, hvala 🙂

 3. 18 travnja, 2012 u 10:38 am

  izvrsna usporedba sa trgovinom.
  Ove gluposti koje rade sa minimalnom plaćom ravne su idiotizmu. Iskreno sam se nada da će ići u smanjenje poreza i doprinosa na plaće.
  Sad nam samo preostaje čekati posljedice (povećanje nezaposlenosti) i onda likovati (osim ako ne budemo među ovim nezaposlenim nesretnicima):)

 4. Nedjeljni Komentar
  25 travnja, 2012 u 12:34 pm

  Fin post!

  Vlada te mjere i donosi upravo zato što su kontradiktorne i međusobno se poništavaju. Svi dobivaju – jedni posao, drugi povišicu, a treći (poslodavci) priliku da izigravaju pravila! (Naravno svi i gube, no to 99% ljudi neće skužiti).

  simtopa ===> simptoma

 5. picajzla
  5 svibnja, 2012 u 1:55 pm

  Bok,
  samo da skrenem pažnju na zadnji odlomak…2.814,00 kn je trenutno minimalac ali u bruto iznosu (bruto 1).Dakle,bruto 2 je negdje oko 3.400,00 kn.
  Samo to.
  lp

  • 5 svibnja, 2012 u 8:23 pm

   Točno, hvala na ispravci. Ovaj sam pisao u žurbi, pa se potkralo par grešaka.

 1. 25 siječnja, 2014 u 11:09 am
 2. 5 veljače, 2014 u 4:01 pm

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: