Početna stranica > EU, regulacija > Rat protiv opijanja

Rat protiv opijanja

Prije par dana britanski premijer Cameron najavio je povećanje minimalne cijene alkohola po jedinici proizvoda i reguliranje minimalnih cijena u prodaji, sve u svrhu smanjenja potrošnje alkoholnih pića (na engleskom ovdje).

Jedan od razloga je porast opijanja Britanaca. S druge strane, Dnevnik.hr danas prenosi istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije o ispijanju alkohola u kojem Britanija nije u europskom vrhu, niti postoji neki dramatični porast konzumacije.

No, htio bih ovdje dotaknuti jednu drugu stvar.  Isti ljudi, provodeći iste metode rješavanja problema zagovaraju i očekuju u potpunosti suprotne rezultate. Uzmimo za primjer minimalnu plaću i usporedimo je sa ovim zakonom o minimalnoj cijeni alkohola. Željeni rezultat uvođenja minimalne cijene alkohola je smanjenje konzumacije, ali istovremeno obrazloženje uvođenja minimalne plaće sugerira kako se ne smanjuje zaposlenost, nego povećava status radnika. Ove dvije izjave potpuno su nekonzistentne, ali većina ih istovremeno koristi kao ispravne.

Oglasi
  1. Nedjeljni Komentar
    Travanj 10, 2012 u 11:36 am

    Odlična paralela s minimalcem.

    Zašto se ljudi ne bi opijali kad im država osigurava da ne budu gladni, besplatno školovanje za djecu (ako je imaju), i niz drugih stvari?

    Off-topic: Hvala bogu još uvijek imam dosta novca za opijanje, a prema trendu podizanja nameta čini se da ću opijanje moći priuštiti u dogledno vrijeme.

  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: