Početna stranica > EU, regulacija, SAD, zdravstvo > Šećer – novo čudovište iz ormara

Šećer – novo čudovište iz ormara

Šećer je otrov i njegovu bi prodaju trebalo regulirati kao i prodaju alkohola i cigareta. Tako tvrde znanstvenici u nedavnom izdanju Nature magazine, koji prenose BBC i Daily Mail:

Governments need to consider major shifts in policy, such as taxes, limiting sales of sweet food and drinks during school hours, or even stopping children from buying them below a certain age.

Istraživanje predlaže oporezivanje šećera do te mjere da se udvostruči cijena proizvoda, te zabranu prodaje mlađima od 17 ili 18 godina. Pomislili bi ste da je ovo dovoljno? Križari iz javnog zdravstva također predlažu zabranu oglašavanja proizvoda koji sadrže šećer, uklanjanje automata, micanje šećera s liste sigurnih namirnica, reguliranje radnog vremena trgovina koje prodaju proizvode koji sadrže šećer, te određivanje dopuštenog broja fast food restorana u određenom području.  

Ozbiljnost istraživanja narušavaju izjave poput “u povijesti je šećer bio teško dostupan, jer su med čuvale pčele”, te kako se ovim potezom želi ljudima proširiti izbor hrane i pojeftiniti zdravu hranu u odnosu na nezdravu:

Dr Laura Schmidt, also of California University, said: ‘We’re not talking about prohibition. We’re not advocating a major imposition of the government into people’s lives. What we want is actually to increase people’s choices by making foods that aren’t loaded with sugar comparatively easier and cheaper to get.

Naravno kako se ovdje ne zalažu za petljanje države u živote ljudi. Ako nekome prva rečenica ovog teksta nije dovoljna da shvati kako je nedvosmisleno riječ upravo o tome, neka ponovno pročita listu prijedloga što bi sve trebalo uključiti u nadzor. 
 
Istraživanje završava zaključkom kako su za stanje odgovorne prehrambene kompanije, te kako upravo njih treba pritisnuti:
Responsibility lies with the food companies, saying that while they may resist change, shifts in policy are possible if the pressure is great enough. These simple measures are taken for granted as tools for our public health and well-being. It’s time to turn our attention to sugar.
Rezultat pritiska mogao bi biti sličan mađarskom uvođenju “poreza na čips” – otkazi i seljenje proizvodnje u okolne zemlje, ali vlade prezaduženih država su toliko očajne za dodatnim novcem na kratki rok, pa vjerujem kako će ovo uskoro postati prilično raširena isprika za uvođenje dodatnih poreza.
 
Na stranu sad primjedbe o oporezivanju, odlučivanju pojedinca što želi jesti i slično, samo bih usporedio ultimativno zlo i glavni neprijatelj zdravlja i dobre linije, tj. Coca Colu sa voćnim shakeom jagoda-banana. 1 litra Coca Cole sadrži 400 kalorija, a 1 litra dijetnog pića od samljevenog voća sadrži 570 kalorija. 
 1. 7 veljače, 2012 u 3:58 pm

  Slažem se da uvođenje poreza neće riješiti problem i da bi se više trebalo raditi na edukaciji ljudi o štetnosti šećera i koristima od zdravih alternativa nego uvoditi dodatne poreze. Trebalo bi vidjeti i tko je financirao takvo istraživanje i s kojim ciljem. U zemlji gdje je lobiranje glavni biznis, nikad ne znaš što je krajnji cilj 🙂

  Recimo i kalorijska vrijednost boce Coca-Cole i shakea od jagoda i banana je relativna jer ovisi o strukturi kalorija koje unosiš u sebe (nije sve samo u broju kalorija nego u omjeru masti, ugljikohidrata – posebno vrsti istih) i proteina). Da, apsolutni unos višeg broja kalorija od dnevnih potreba je štetan, ali ako bi unosio dozvoljenu količinu kalorija samo od ugljikohidrata nebi dobro prošao 🙂

 2. strasilo
 3. 8 veljače, 2012 u 9:39 am

  Nenad :

  Recimo i kalorijska vrijednost boce Coca-Cole i shakea od jagoda i banana je relativna jer ovisi o strukturi kalorija koje unosiš u sebe (nije sve samo u broju kalorija nego u omjeru masti, ugljikohidrata – posebno vrsti istih) i proteina).

  To sa izvorom kalorija mi je donekle jasno, ali ukoliko ovo prođe ionako će se svesti na brojeve kalorije, a ne samoj strukturi.

  @strasilo – odličan link, to je to.

 4. Siniša
  9 veljače, 2012 u 2:02 pm

  Vijesti iz 2023:

  “Carinici na granici zaplijenili kombi sa 100kg smeđeg šećera sakrivenog iza vreća sa žitaricama. Ovo je do sada najveća zaplijenjena pošiljka ovog opasnog narkotika…”

  “Uhićen mladić zbog rasparčavanja čokoladnog materijala u obliku malih tabletica. Slatki opijat prodavao je uglavnom na tulumima…”

  “Prilikom racije otkrivena ilegalna fast food prodavaonica. Uhićeni niječu bilo kakvu povezanost s hamburgerima…”

 1. 17 veljače, 2012 u 12:43 pm

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: