Početna stranica > EU, Hrvatska, investicije > Zar je to tako loše?

Zar je to tako loše?

U ovom tekstu ne mislim se baviti pitanjem “da” ili “ne” u EU, već jednim argumentom kojeg euroskeptici često koriste:

Ukoliko uđemo u EU, stranci će nam pokupovati otoke, nekretnine, zemlju…

Kao prvo, to mogu i sad, ali ne primjećujemo neku navalu. Kao drugo, zašto je to loše? Isti ti ljudi zagovaraju povećanje domaćeg izvoza, no možemo li prodaju nekretnine strancu gledati kao izvozni proizvod? Ukoliko izvozni proizvod gledamo kao robu koju će kupiti stranac, a samim time mi ju više nećemo moći konzumirati, ne bi li se uz mandarine i nekretnine mogle nazvati izvozni proizvod? Zašto je onda toliko loše da oni koji imaju novac i mogu ga potrošiti bilo gdje na svijetu, dođu upravo nama i troše velike iznose na naš izvozni proizvod? Zauzvrat bi vlasnici dobili novac od prodaje koji mogu trošiti po svom izboru, a država bi uzela svoj dio poreza. Zapitajte se je li vama kao prodavaču bitna nacionalnost kupca ili činjenica da možete prodati svoju robu po traženoj cijeni.

Istina, postoji mogućnost da velika navala na nekretnine (u koju sumnjam) digne cijene, ali zašto je onda svima odlična ideja subvencionirane prodaje stanova koja je pokrenuta zbog pada prodaje nekretnina? Umjesto da se pustilo prodavače da spuste cijene kako bi prodali nekretnine, država je osiromašila svoje stanovnike za 28 milijuna kuna prošle godine kako bi pomogla malom broju stanovnika u kupnji novih stanova. A ove godine planiraju dati oko 50 milijuna.

Nije li onda bolja opcija za nas i naš proračun da stranci kupuju ionako prazne nekretnine, te da punimo proračun umjesto praznimo? Ili je možda bolje da imovina stoji, generira gubitke ili jednostavno propada.

Oglasi
 1. Siječanj 18, 2012 u 9:44 pm

  Zanimljivo pitanje! Iako će tvrtka prodaju nekretnina i zemljišta bilježiti kao prihod od prodaje u inozemstvu, koliko znam ona se u bilanci plaćanja države tretira kao strana investicija (barem zemljišta, za nekretnine ne mogu potvrditi!). Što kaže ekonomija?

 2. Veljača 17, 2012 u 12:05 am

  Da, vrlo zanimljivo pitanje.
  Trebalo bi to malo pogledati sa stručne strane. Gdje strani kupac plaća porez, kod nas ili svoj državi? I sada je već dosta toga prodano stranim firmama koje porez plaćaju u svojoj državi, ili još gore, imaju neki offshore račun pa ne plaćaju nikom.
  Naravno, tu je i pitanje šta će biti kada prodamo sve, a proračun i dalje prazan? Kuda onda?

 1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: