Početna stranica > Hrvatska, kriza, posao > Nek’ crkne susjedova krava

Nek’ crkne susjedova krava

Jučer je Vlada odlučila telekomima vratiti harač od 6%:

Da bi popunila proračun s oko 300 milijuna kuna godišnje, Vlada po hitnom postupku reprizira šest posto nameta mobilnim operaterima, odlučeno je na današnjoj sjednici u Banskim dvorima.

‘Može se raspravljati je li 300 milijuna kuna godišnje puno ili malo, ali taj bi novac, primjerice, bio dovoljan za zadržavanje 20.000 radnih mjesta u tekstilnoj industriji, koja su izgubljena u zadnje tri godine’, istaknuo je Čačić.

Možda bi tih dodatnih 300 milijuna bilo dovoljno za umjetno zadržavanje određenog broja radnih mjesta u tekstilnoj industriji godinu dana, a što iduće godine ako ne bude dovoljno? Tko je idući na redu? Banke? Pekare? Vaša tvrtka koja se drznula biti uspješna i poslovati s dobiti unatoč trenutnom oporezivanju? Vaše radno mjesto koje će biti izgubljeno kako bi se sačuvalo neko drugo koje zapravo nitko ne treba, ali je iz nekog razloga strateški važno? HT je u 2010. već platio 444 milijuna kuna poreza na dobit (ne računajući dodatnih 6%), 195 milijuna kuna dividende Fondu hrvatskih branitelja, te 98 milijuna kuna Vladi RH. Sveukupno, industrija mobilnih komunikacija je gospodarstvu RH u 2011. pridonijela sa 28 milijardi kuna, ali to očito nije dovoljno.

Milanović dalje nastavlja:

Za visoke profite telekom kompanija zaslužna je i kvalitetna infrastruktura koja je izgrađena kroz protekla desetljeća, kao i poslovni ambijent koji su naslijedili.

Da, točno je kako telekomi imaju dobit, te kako djelomično koriste infrastrukturu koja je sagrađena prije privatizacije, ali nije točno da su to dobili ili naslijedili. Gospoda Milanović i Linić nekako su smetnuli s uma kako je DT 1999. platio 850 milijuna dolara (tadašnjih 6.040 milijardi kuna) za 35%, a 2001. godine 500 milijuna eura za dodatnih 16% dionica HT-a, čime su postali vlasnici 51% HT-a. Prvi krug prodaje vodio je Škegro, a drugi krug upravo Linić.

Porezni stručnjak Guste Santini smatra:

Razlike u cijenama mobilnih usluga u Hrvatskoj i EU toliko su dramatične da bi mobilnim operaterima trebalo uvesti trošarine ne od 6 posto već od 23 ili čak 25 posto kako bi ti profiti postali porezni prihodi i koristili svima. Potpuno podržavam dodatno oporezivanje određenih kategorija. Nisu to samo mobilne usluge nego i benzin, cigarete i neke druge slične robe i usluge.

Poreznom stručnjaku trebao bi biti jasan pojam prelijevanja poreznog opterećenja, tj. prebacivanja potpunog ili djelomičnog poreznog opterećenja na krajnjeg korisnika. Povećanjem poreza na pojedinu robu ili uslugu teško možemo očekivati pojeftinjenje te usluge. Dodatne trošarine na naftne derivate sigurno bi za posljedicu imale poskupljenje gotovo svega, počevši od hrane. Ukoliko već žele niže cijene telekomunikacijskih usluga, mogli bi pustiti ostale operatere koji žele doći prodavati svoje usluge, te prestati naplaćivati kazne za spuštanje cijena.

Kad naši stručnjaci i tržišni regulatori daju ovakve izjave, nije ni najmanje čudno kakve sve reakcije građana možemo pročitati po komentarima. Tako Hrvati ovaj potez većinom odobravaju, kao što pokazuje anketa Danas.hr:

Komentari se uglavnom svode na lopovsku gamad i slično. Nažalost, upućeni su telekomima, a ne državi, iako nitko nije prisiljen koristiti mobitel, ali smo svi prisiljeni plaćati namete ukoliko ga koristimo. Ako koristite mobitel evo jednog primjera:

Recimo da imate neku tarifu sa pretplatom od 60 kuna i ne prelazite taj iznos. Vaš račun izgledat će otprilike ovako:

 • Mjesečna naknada: 60,00 kn
 • Dodatno usluge: 0,00 kn
 • Ukupno usluge: 60,00 kn
 • PDV (23%): 13,80 kn
 • Radijska frekvencija: 10,00 kn
 • Ukupan iznos računa za ovaj mjesec: 83,80 kn

Za ovih 60 kuna svojevoljno ste kupili određenu minutažu razgovora i određen broj SMS poruka koje možete poslati. Za 23,80 kuna koje idu državi niste kupili ništa, niti ste dobili nešto od države zauzvrat. Također, dio onih 60 kuna otići će ponovno državi kroz porez na dobit, dividendu ili doprinose.

I tako, dok se Vlada zabavlja oporezivanjem onih koji profitiraju i privremeno pokušava spasiti radna mjesta onih koji ne profitiraju, oni prvi ne miruju. Naši mediji, komentatori i stručnjaci slavodobitno pune stupce pozitivnim reakcijama o sve većem oporezivanju gamadi koja previše zarađuje, ali apsolutno nitko nije prenio vijest o tome što takvo oporezivanje znači za radnike HT-a, te u konačnici za sve radnike općenito. Istina, spominju se otkazi i tehnološki višak jer su stranci pohlepni, ali glavne stvari nigdje u našim medijima. Isti ti stranci ulažu 15 milijuna eura u novi centar u Bratislavi, u kojem će za početak zaposliti preko 500 ljudi, a služit će kao knjigovodstveni centar cijele DT AG grupe. Razlog? Slovačka ima niske poreze u usporedbi sa ostalim državama u kojima posluje DT. Rezultat? Pojačane investicije i zapošljavanje u Slovačkoj, još otkaza i smanjenje investicija u Hrvatskoj. Posljedica? Radnici HT-a na cesti zajedno sa gorespomenutim tekstilnim radnicima.

Oglasi
 1. Siječanj 13, 2012 u 4:02 pm

  Opet zla država :). Slažem se sa dijelom argumentacije protiv poreza, no nemam nikakvih problema da se tk operaterima navali i još veći porez od onog kojeg plaćaju sada. Nekoliko je razloga za to:kao prvo, zato što smo HT kao najvećeg operatera jeftino prodali-dokaz tome je do sada izvezena dobit. Ne da mi se tražiti ali DT-ov dio je godišnje cca. milijardu kuna, dakle svoju investiciju su dobrano naplatili. Budući da smo suverena država, porezne propise možemo mijenjati kako hoćemo, a operaterima ako se ne sviđa nek nam prodaju telekome nazad. Mislim da bi od toga svi imali itekakve koristi.

  Najave otkaza u HT-u krenule su koji dan prije najave uvođenja poreza, dakle HT je i bez toga želio smanjiti broj zaposlenih. T-zombix je prije koji dan pisao o tome, pomalo je čudno da broj radnika DT-a u Njemačkoj stoji na istoj razini, dok je u HT-u on od dolaska novog vlasnika prepolovljen(link: http://zombix.net/glob/2012/01/12/analiticari-koji-to-bas-i-nisu/ ) . Isto tako, mislim da kune koje spominješ a a otišle su FHB-u i Vladi predstavljaju udio u dobiti(dividendu), a ne neki namet od strane države.

  E da, s čime se ne slažem-sa Milanovićevim glupim obrazloženjem kako će to potaknuti investicije te sa trabunjanjem o najskupljem roamingu. Mislim da je Nedjeljni komentar rekao da to naš regulator(HAKOM) može promijeniti, iako ne znam kako se to uklapa u vaše teorije o neuplitanju države u gospodarske tokove.

  Mislim da su telekomi, točnije barem jedan od njih, u specifičnoj situaciji upravo zbog tog DTK kojega se ne isplati raditi dva puta. Ne mogu zamisliti niti jedan konkretan primjer, no to bi bilo otprilike kao da HŽ prodamo zajedno sa tračnicama i prugama – takav kupac bi bio u daleko boljoj poslovnoj situaciji nego svi slijedeći koji bi htjeli na tim istim prugama voziti samo svoje vagone. To po meni opravdava i malo veći porez.

  Oko tekstova u novinama-morate imati na umu da su telekomi ujedno i najveći oglašivači u državi pa zbog toga imaju “poseban” status u medijima. A ja još uvijek imam internet preko bakrene parice i imat ću ga sigurno još nekoliko godina, a od nove tehnologije htjedoše mi uvesti VOIP(o tome sam pisao u komentarima), no za sada im se tome odupirem.

  • Nedjeljni Komentar
   Siječanj 14, 2012 u 4:11 am

   Bosenoge, statistika o broju zaposlenih ne vidim da ima veze. Možda su u Njemačkoj već prije sredili problem viška ili ih nikad niti nisu uposlili.
   A što se tiče razloga za pljačkašku privatizaciju, to nije kako pravoradi niti pravedan razlog.
   Nema nitko pravo zato što je nešto loše (prema njegovom mišljenju!) napravljeno sam izmišljati “kazne” drugim sredstvima. Ako bi uopće trebala postojati kakva kazna onda bi upravo DRŽAVI zbog pljačke trebalo do 1.7.2013. ukinuti pravo da prikuplja PDV na telefonske usluge HT-a jer za pljačku u privatizaciji istog nije odgovoran današnji dioničar Jozo niti mirovinsko fond koji je dionice kupio prije 4 dana i kojeg je Vlada sad xxx.
   Što se tiče neuplitanja, možda bi to trebalo malo detaljnije u članku jer ovdje u okvirčiću mi je teže pisati: zamislite kad bi država gotovo besplatno dijelila dozvole na spektrum i ne bi ograničila broj firmi i pojedinaca koje se mogu baviti mobilnim uslugama. Kolike bi bile cijene? Veće ili manje? Da li bi radnici HT-a koji će biti otpušteni slijedeći posao našli lakše ili teže? 🙂

   • Siječanj 14, 2012 u 10:28 am

    http://dspace.mit.edu/bitstream/handle/1721.1/48858/politicsofprivat00zieg.pdf?sequence=1 – ovdje veli na 12. stranici da je DT prije privatizacije imao još manje radnika(220 tisuća), samo smatram da je pomalo čudno da u svojoj zemlji, gdje država još uvijek drži 32 posto dionica, otkaza gotovo da nije bilo. Smatram da zbog njihove(HT-ove) bezobrazne politike prema potrošačima te povijesnih(privatizacijskih) repova takav porez nije neki bauk, barem za HT. Ovi ostali su samo kolateralne žrtve. No, i njihova je argumentacija bezvezna. T Zombix raskrinkava i Vipnetovu najveću investiciju prošle godine – 150 milijuna eura u stvari je otišlo u Austriju kroz akviziciju B-neta(državna firma Bewag je bila njegov prijašnji vlasnik-čudno kako i državne strane firme kod nas uspiju napraviti dobar biznis).

    Jozo i mirovinci su trebali znati kakva je budućnost telekoma u Hrvatskoj-neka samo pročitaju Bakićev blog pa će im dosta toga biti jasno. Na isti način kako Bakić računa da će Đuro Đaković profitirati od države(kroz kupnju vagona i gotovo nevjerovatnu priču o izradi BOV-ova sa Fincima) i dioničari HT-a moraju računati sa postupno opadajućom stopom profita ovog skoropamonopolista. Mobilnih licenci bi inače dozvfolio neograničen broj, no priča sa fiksnom telefonijom nešto je drugačija i upravo će zbog DTK HT tu imati prednost nad konkurencijom gotovo pa unedogled.

    Da skratim, mislim da nova Vlada želi na puku najbezbolniji način skratiti novi proračun za 14-ak milijardi kuna, koliko je rupa(deficit) posljednjih nekoliko godina. To rade puštanjem medijskih balona i onda po principu “manjeg zla” odlučuju što će raditi. To mi se nikako ne sviđa i već im dajem žuti karton zbog toga jer očito nemaju konkretan plan za izlazak iz krize. Ako tako nastave, imat ćemo još jednu bezmudu Vladu, sa dobrim namjerama ali bez rezultata, poput one Račanove.
    S obzirom da nisam profesionalni političar, meni bi bila puno veća čast izvaditi zemlju iz banane nego dobiti slijedeće izbore. No očito Milanović tako ne razmišlja. Šteta….

 2. vedran
  Siječanj 13, 2012 u 6:23 pm

  Posljedica? Radnici HT-a na cesti zajedno sa gorespomenutim tekstilnim radnicima.

  upravo tako, pametnome dosta. i to raskrinkava čitavu famu kako se oni “bore” za radna mjesta, bore se ali samo za svoja.

  telekomi nemaju sreće, profitabilni su i imaju očito najslabiji lobij od svih “profitabilnih” industrija.
  ovo je opet kupovanje vremena, najlakše je “populistički” bilo uzeti telekomima i zato im se uzima dok ne prođe referendum…banke ih drže za jaja, građane neće dirat kako bi osigurali pozitivan odaziv na referendum, ostali su i tako na subvencijama…a ove priče sa radnim mjestima su samo paravan, država je dekintirana totalno i prelijeva iz šupljeg u prazno, kakva radna mjesta…

  u ovoj zemlji je jedini spas biti neprofitabilan na papiru i lovu sisati van, još da je koja subvencija i to je to.

 3. Siječanj 13, 2012 u 7:00 pm

  Ja sam poslušao sjednicu Vlade, cca 20 minuta obrazloženja ovog harača i niti jedna suvisla rečenica. Licemjerno je da koriste visoke cijene roaminga kao izgovor – a te visoke cijene, deranje stranih turista, uplaćuju golemu lovu u proračun.

 4. Siječanj 15, 2012 u 4:56 pm

  bosenoge :

  http://dspace.mit.edu/bitstream/handle/1721.1/48858/politicsofprivat00zieg.pdf?sequence=1 – ovdje veli na 12. stranici da je DT prije privatizacije imao još manje radnika(220 tisuća)

  Tamo piše kako je do druge faze organizacije privatizacijskog procesa bilo 220.000 zaposlenih u DT-u. Ako pogledaš financijsko izvješće DT-a iz 2010. godine (str. 80), vidjet ćeš kako je trenutni broj zaposlenih 79.364 osobe. Također je navedeno kako je to pad broja zaposlenih od 6,2% u odnosu na godinu ranije, iako su kupili tvrtke STRATO i Click&Buy http://www.telekom.com/static/-/12172/1/ar-2010-si

  Cijela DT grupa ima 246 tisuća zaposlenih, ali su se od privatizacije proširili na SAD, Austriju, Hrvatsku, Crnu Goru, Nizozemsku..

 5. ida
  Siječanj 24, 2012 u 10:40 pm

  otakzat ću usluge t coma i t mobila u koliko daju otkaze radnicima

  • vedran
   Siječanj 25, 2012 u 8:51 am

   a zašto ne bi otkazala ukoliko penzionerima propadne ušteđevina u ht-u ako ht prestane isplaćivati dividendu ili ako vlasnici ne dobiju očekivanu zaradu. zašto empatija i altruizam samo prema određenoj skupini ljudi a surova sebičnost prema drugima?
   po čemu su radnici manje sebični od vlasnika i jedni i drugi hoće novac?
   ako su ti radnici tako dobri siguran sam da će pronači posao u bilo kojem uspješnom telekomu…ako nisu neznam o čemu pričamo, dobiti će otpremnine za razliku od onih iz željezare, kamenskog, i sl. za koje nitko nije ni trepnuo.

   osim toga zašto nisi izašla (skupa sa ostalim prosvjednicima) na ulicu kad je 150.000 ljudi dobivalo otkaze širom lijepe naše proteklih godina dok su paraziti u javnim službama ostajali na poslu ili ga dobijali preko veze? 150 tisuća, ovdje se digla buka oko 400 ljudi?!? halo?

   sve je to jad i bijeda, svi traže a okreću leđa na sudbine drugih.

   apropo t-coma trebala si otkazati već prije jer je skuplji od konkurencije (a skuplji je upravo zbog velikih troškova neproduktivne radne snage). tebi očito nije bitna svaka kuna ili ti novac pada s neba ili najvjerojatnije radiš u državnoj firmi pod plaštom sigurnosti.

   • Siječanj 25, 2012 u 9:18 am

    U ovom slučaju bih se složio sa idom. Tu je zapravo i bit slobode izbora i kapitalizma. Ukoliko ti se ne sviđa politika neke tvrtke (bilo zbog loše usluge, lošeg tretiranja prema radnicima i slično) prestat ćeš kupovati njihove proizvode. Njeno pravo je odlučiti na temelju vlastitih vrijednosnih sudova kome će dati svoj novac.
    U slučaju državnih tvrtki takav izbor jednostavno nemaš.

    P.S. Što se tiče države koja se naveliko propagira kao solidarna i brižna prema radnicima – štrajk radnika HT-a bio je sudski zabranjen, tako da je ovo jučer bio prosvjed.

   • vedran
    Siječanj 25, 2012 u 9:27 am

    slažem se. nisam mislio uskratiti nikome to pravo samo ukazujem kako altruizam nema smisla. ja bih prije otkazao t-com usluge jer su preskupe.
    ne mislim da se radi o nepravdi prema zaposlenima.

    ljudi ne vide da je država kriva što ht otpušta višak zaposlenih, država povećava poreze, država nameće dodatne poreze telekomima. isti karcinom kao i OWS, ljudi prosvjeduju protiv kapitalizma umjesto protiv državnog terora nad građanima.

    kao da ja prosvjedujem što su poljoprivrednici uveli traktore umjesto da zaposle 100 ljudi da kopaju.

  • vedran
   Siječanj 25, 2012 u 10:21 am

   to make long story short, jedna paralela
   http://www.nytimes.com/2012/01/22/business/apple-america-and-a-squeezed-middle-class.html?_r=2&hp=&pagewanted=all

   They say Apple’s success has benefited the economy by empowering entrepreneurs and creating jobs at companies like cellular providers and businesses shipping Apple products. And, ultimately, they say curing unemployment is not their job.

   “We sell iPhones in over a hundred countries,” a current Apple executive said. “We don’t have an obligation to solve America’s problems. Our only obligation is making the best product possible.”

 1. Siječanj 23, 2012 u 3:47 pm

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: