Početna stranica > EU > EU planira tužiti članice koje prekorače zaduživanje

EU planira tužiti članice koje prekorače zaduživanje

Al Jazeera donosi vijest kako će Europska komisija dobiti nadležnost izvođenja članica eurozone pred sud zbog prekoračenja limita za budžetske deficite. EU je odlučila pooštriti svoje propise pošto su ih vlade članica godinama kršile, ignorirajući limit za budžetski deficit od tri posto bruto društvenog proizvoda (BDP) i limit za dug od 60 posto BDP-a:

EU je odlučila pooštriti svoje propise pošto su ih vlade članica godinama kršile, ignorirajući limit za budžetski deficit od tri posto bruto društvenog proizvoda (BDP) i limit za dug od 60 posto BDP-a. Predloženi međuvladin sporazum ima za cilj da uvođenje sankcija postane automatsko i zahtijeva od vlada da “zlatni propis” o uravnotežnim budžetima uključe u svoje ustave. Pregovarači 26 članica EU koje su voljne potpisati taj sporazum razmotrit će najnoviji nacrt u petak.

Postavlja se pitanje čemu pooštravati propise koji se ionako do sada uopće nisu primjenjivali, umjesto da ih se jednostavno primjenjuje. Prema izvješću Eurostata, evo grafičkog prikaza nekih članica sa usporedbom duga u postotcima:

Kada možemo očekivati međusobno tužakanje i kakve će posljedice biti za one koji se ne pridržavaju limita, za sad ostaje nepoznato. Ako je suditi po dosadašnjim aktivnostima, vjerojatno nikakve.

Oglasi
Kategorije:EU Oznake:
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: