Početna stranica > kapitalizam > Pohlepa je dobra

Pohlepa je dobra

Vedranov komentar na temi Monopol (igra) potaknuo me na ovu temu. Zašto takav naslov? Koja ljudska karakteristika je zaslužna za sve ove stvari koje nas okružuju? Odgovor je najvjerojatnije – pohlepa.

Ovdje ne pričam o krađi, prijevari, traženju posebnih privilegija, nego o ljudima koji jednostavno svojim radom pokušavaju priskrbiti za sebe što bolji život. U tržišnom sustavu, kako bi to čovjek uspio, mora “služiti” okolini, tj. uspješno zadovoljiti potrebe drugih ljudi. Što je uspješniji u tome, biti će bogatije nagrađen za svoj trud. U kapitalizmu ljudi pokušavaju saznati ono što ljudi žele, zatim to proizvode najefikasnije što mogu. Da citiram Adama Smitha:

Mi ne očekujemo našu večeru od dobre volje mesara, pivara ili pekara, već od njihovog obzira prema vlastitom interesu. Mi se ne obraćamo njihovoj čovječnosti, već njihovom samoljublju, i nikada im ne govorimo o svojim potrebama, već o njihovim interesima.

Što mislite, koliko bi mesa, piva ili kruha imali da ovisimo o ljubavi, dobroti ili političkoj korektnosti mesara ili pekara prema nama? Nešto viška bi se našlo, ali je vjerojatnije kako bismo ostali gladni. Gdje bi tek bili mobiteli i ostala napredna industrija…

  1. 7 veljače, 2012 u 9:07 am

    “Što mislite, koliko bi mesa, piva ili kruha imali da ovisimo o ljubavi, dobroti ili političkoj korektnosti mesara ili pekara prema nama?”

    Podsjeca na izlaganje Waltera Williamsa: “Ja volim Pohlepu!” http://www.youtube.com/watch?v=ouE3aP8HD1w

  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: