Početna stranica > protekcionizam, regulacija > Protekcionizam ruši standard građana

Protekcionizam ruši standard građana

Evo još jednog stvarnog primjera štetnosti regulacije tržišta u izvedbi norveške Vlade:

Mnogi stanovnici Norveške, ovogodišnje će božićne blagdane morati provesti bez tradicionalnih keksa i kolača. U njihovoj zemlji naime već tjednima vlada nestašica maslaca. Mnogi glavnim krivcem smatraju zadružno poduzeće Tine, koje nije samo glavni proizvođač mlječnih proizvoda u Norveškoj, nego po nalogu države i svojevrsni regulator tržišta. Predstavnik te tvrtke je izrazio žaljenje zbog problema u opskrbi te priznao da su potrebe ove godine pogrešno procijenjene.

Glavni krivac za ovu situaciju je državna politika zaštite domaće proizvodnje i poticanje kompanije Tine, koja proizvodi oko 90% maslaca na tržištu, a ujedno ima funkciju državnog regulatora. Norveška takođera ima visoke carine na uvoz maslaca (oko 25 kuna za kilogram), te kvote za proizvodnju mlijeka, u svrhu spriječavanja “pretjerane proizvodnje”. Izgleda kako Norvežani, po mišljenju vlasti, nisu sposobni samostalno zaključiti kolika količina proizvodnje im je potrebna. To je dovelo do trenutne cijene od oko 60 eura za kilogram maslaca, a to si mogu priuštiti samo bogatiji.

Zbog nestašice cijene i dalje rastu, a šverc polako cvjeta. Zvuči apsurdno, ali u situaciji koju stariji Norvežani opisuju kao goru od njemačke okupacije, svi uhićeni u švercu maslaca tretirani su kao pravi kriminalci i kažnjavaju se zatvorom.

  1. Nijedan komentar do sada.
  1. 7 ožujka, 2012 u 9:31 am

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: