Početna stranica > Hrvatska, posao, poticaji > Još dokaza o državi kao krivcu porasta nezaposlenosti

Još dokaza o državi kao krivcu porasta nezaposlenosti

Iako svi raspravljaju o nezaposlenosti, uzrocima, porastu i načinu rješavanja, uporno ignoriraju slona u sobi.

Već sam pisao (ovdje i ovdje) kako razne državne mjere uzrokuju porast nezaposlenosti, pa evo još nekoliko primjera iz stvarnog života.

Upoznajte obitelji u kojima nitko nije radio već 3 generacije:

Svih 10 članova obitelji dijele kuću koju su dobili na korištenje i žive od benefita koji se kreću oko 32.000 funti godišnje. Baka Sue McFadden (54) tvrdi kako su svi susjedi snobovi koji ih nazivaju “besramna obitelj” jer nikada ne rade. Ali kako da radimo uz svu tu djecu? Jean Thompson i njena unuka Jessica tvrde: Naše je pravo primanje benefita. Jedini problem je što nas deset živi u kući sa samo tri spavaće sobe, a to je smiješno. Trebali bismo dobiti veću kuću, sa 10 spavaćih soba. Mama nikad u životu nije radila, a i ja želim takav život kad odrastem. Napustila sam školu sa 15 godina i sad živim od socijalne pomoći.

Steven je također napustio školovanje i kratko radio kao vodoinstalater, zaštitar i taksist, ali mu je sve to bilo dosadno. “Sada mi je puno bolje nego mojim prijateljima koji rade i znoje se po cijele dane za nekoliko stotina funti na tjedan. Moje pravo je primati socijalnu pomoć. Uvijek sam želio uživati i lagodno dolaziti do novca, a svi imamo pravo raditi u životu što želimo.” 

6 milijuna Britanaca živi u obiteljima gdje nitko ne radi niti traži posao, a traženje benefita i socijalne pomoći je način života.  

Američki poslodavci imaju poteškoće s pronalaskom radnika zbog proširivanja naknade za nezaposlenost:

Od svih prijava za posao koje zaprimamo, kada ih pitamo razlog zašto traže posao, trećina odgovara kako im ističu prava za pomoć nezaposlenima i moraju naći posao. Ove godine zapošljavali smo nove ljude, prošli proces selekcije, opremili ih i rekli da počinju s poslom u roku tjedan dana, a zatim su dali otkaz. Neki su unaprijed nazvali i ispričali se što neće doći na posao, drugi se jednostavno nisu niti pojavili. Razlog – država je produžila periode primanja naknade.

Drugim riječima, država dodatno oporezuje sve one koji rade kako bi poticala rast dobrovoljne nezaposlenosti. S druge strane, ista ta država (opet novcem tih poreznih obveznika) potiče zapošljavanje raznim planovima za poticanje zapošljavanja. Dovoljan poticaj zapošljavanju (i velika ušteda u proračunu) bilo bi smanjivanje ili ukidanje pojedinih naknada.

 1. slobodailinista
  19 prosinca, 2011 u 11:14 pm

  Sjajan post.

 2. 20 prosinca, 2011 u 8:10 pm

  Izvrsno!
  p.s. Cijeli blog je odličan – samo nastavite tako.

 1. 26 veljače, 2012 u 2:26 am
 2. 27 lipnja, 2013 u 11:55 pm

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: