Početna stranica > EU, kriza > Mađarska povećala PDV i uvela nove poreze

Mađarska povećala PDV i uvela nove poreze

Mađarska je povisila stopu PDV-a sa 25 na 27 posto, prenose Bloomberg i Večernji.

To je najviša stopa PDV-a u Europskoj uniji. Osim povećanja PDV-a Mađari su povećali i poreze za obrtnike i male tvrtke i to sa 30 na 37 posto neto prihoda, a uveli su i dodatni porez od 30 posto na osiguranje vozača. Uvedenim mjerama mađarska vlada nastoji pokrpati proračunske rupe te se očekuju novi porezi na telekomunikacijske usluge, energetski i bankarski sektor.

Dosadašnja povijest povećanja poreznog opterećenja pokazala je kako to nikad ne znači manji deficit, nego rast birokracije i državne potrošnje. Točka u kojoj nema povratka je veći broj onih koji se drže za skute države, od onih koji proizvode, a Mađarska je već priznala kako ju je prošla, traživši pomoć MMF-a. Ukoliko nacija želi vratiti fiskalnu stabilnost, privatni sektor mora rasti brže od državnog, a konstantnim povećanjem poreznog opterećenja to nikako nije moguće.

Socijalna država počela je kao ciljani programi pomoći nekolicini kojima je pomoć zaista potrebna. Ali kada su političari shvatili benefite prikupljanja glasova putem širenja socijalnih programa, a ljudi shvatili kako mogu druge pustiti da rade umjesto njih, situacija se počela pogoršavati. Sada se cijela Europa pretvorila se u birokratsko čudovište, no ipak političari nastavljaju po starom.

Oglasi
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: