Početna stranica > SAD > Wall Street prosvjednici u susretu sa svojim idejama

Wall Street prosvjednici u susretu sa svojim idejama

Već sam pisao o prosvjedima na Wall Streetu. Iako su neke ideje aktivista dobre, poput protivljenja spašavanja banaka, protivljenje ratu i nasilju, također zagovaraju besplatno obrazovanje, besplatno zdravstvo, doživotno garantiranu novčanu pomoć svima, širenje državne intervencije i slične ideje koje vode državu prema socijalizmu. Nije dugo trebalo da se ljevičarski aktivisti konačno susretnu sa svojim idejama u stvarnosti, i već su pali na testu – odlučili su kako više neće posluživati hranu beskućnicima i ostalima koji se samo prave da prosvjeduju, jer im je dosta toga da dan i noć moraju kuhati i raditi za nekog drugog.

As Occupy Wall Street has grown, the kitchen has had to contend with people who aren’t committed to the cause. Marlisa Wise, a volunteer chef, told the Huffington Post that the kitchen plans to use the next three days to “take a deep breath and reevaluate where we’ve come from,” in order to devise a plan to continue to serve free food, while also sustaining the movement.

Rafael Moreno, another volunteer, told that “we need to limit the amount of food we’re putting out” to keep away the people who may be freeloading.

Ovo je jako dobar primjer koliko su prosvjednici uvjereni u uspješnost svojih ideja, jer niti sami ne žele provoditi barem mali dio onoga što zagovaraju, sada kada su se našli na drugoj strani medalje. Ono na što nisu računali u svom zamišljenom konceptu funkcioniranja svijeta (ili jesu, ali su očekivali kako će uvijek biti na strani koja uzima) je pojava freeridera – osoba koje koriste ponuđene usluge ili dobra bez ikakvog povratnog doprinosa. Slična situacija postoji i u idejama koje zagovaraju – većina onoga što nas okružuje trebalo bi biti javno dobro. U ovakvim situacijama gdje pravo vlasništva nije jasno definirano, svi imaju pravo koristiti isto dobro, te motivirani osobnim interesima, koristit će ga što brže i što je više moguće kako bi poboljšali svoj status prije nego netko drugi iskoristi resurs. U tim situacijama nitko se neće previše obazirati na eventualnu obnovu resursa, jer nitko ne želi ulagati svoje vrijeme i novac na obnovu, dok ostali to vrijeme troše na iscrpljivanje resursa i zaradu. Jedni od najboljih primjera za to su prevelik izlov ribe, koji je osiromašio riblji fond i lov na bizone.

Oglasi
 1. Siniša
  Listopad 31, 2011 u 11:49 am

  Čini se da će morati provesti “bolne rezove”. Možda bi i oni trebali pozvati MMF kao alibi… 🙂

 2. Kruno
  Studeni 2, 2011 u 11:23 am

  Briljantno isplanirano 🙂

 1. Prosinac 24, 2011 u 7:22 pm

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: