Početna stranica > Uncategorized > Društveni inženjering

Društveni inženjering

Danas je slow day, ali evo jedne neobične zanimljivosti:

Do svakakvih zaključaka dolaze današnji znanstvenici, a jedan od njih je ovaj:

Teachers should censor the toy box to replace witches’ black hats with a pink ones and dress fairies in darker shades, according to a consultant who has issued advice to local authorities.

Čini se da crna odjeća vještica, kao i bijeli papir po kojem djeca pišu izazivaju pojavljivanje rasizma u glavama te djece. Kako bi se riješio problem ovog neobičnog zaključka, stručnjaci za jednakost predložili su slijedeće:

Zlikovce (poput vještica) treba oblačiti u roze nijanse, a dobričine (poput dobrih vila) treba oblačiti u tamnije nijanse umjesto svijetlih.

Pod pretpostavkom da su vještice poput onih u dječjim pričama i filmovima stvarne, za crnu odjeću vještica čini se da je kriv rasizam, a ne oblačenje u crnu odjeću po noći radi manje upadljivosti. Ukoliko iskoristimo logiku i rezultat ovog istraživanja, doći ćemo do zaključka kako će djeca u budućnost biti seksistički odgajana. Ipak curice nose roza odjeću, a čini se da će zbog toga ispasti prave vještice.

Djeci za crtanje i pisanje treba dati bilo koji papir osim bijelog, a bojice koje smiju koristiti trebaju biti u svim bojama kože.

Odlično. Možda da uzmemo karirani papir na kojem se nalaze razne boje, ali onda nikad nećemo moći pročitati što piše. Zar se kompletna paleta boja ne vidi najbolje upravo na bijelom papiru?

Odgajatelji i osoblje, ukoliko ih djeca pitaju koja im je omiljena boja, trebaju odgovoriti crna ili smeđa, makar to značilo izbjegavanje istinitog odgovora.

Učimo djecu kako izbjegavati govorenje istine od malih nogu. Dobar početak. Ako već moraju izbjegavati istinu, bolji odgovor bi definitivno bio “Sve boje su lijepe, nemam omiljenu i volim ih podjednako”.

Želja stručnjaka je ovim mjerama kod djece postići pozitivne asocijacije na tamne boje. Iduće što se možemo zapitati, postaju li bijeli zubi rasistički element? Hoćemo li gledati Smrt u roza kapuljači?

Rasizam nastaje generaliziranjem zbog neznanja i etiketiranjem skupine na temelju pojedinačnih primjera. Teško da boja odjeće ili papira kod djece mogu izazvati rasističke ideje. Ali kad problema nema, barem ne na tom nivou – izmisliš jedan o političkoj korektnosti kako bi mogao intervenirati.

Oglasi
 1. Listopad 21, 2011 u 3:06 am

  Ovo je toliko bizarno da sam 90% siguran da se netko našalio 🙂

 2. Listopad 21, 2011 u 7:58 am

  I ja se nadam, ali opet, negdje sam pročitao da u Britaniji za školsku ploču više ne govore blackborad, nego chalkborad, kako black ne bi uvrijedilo crnce.

 3. Yuur
  Studeni 3, 2011 u 8:45 am

  @Šimun

  Ne vidim zašto misliš da se radi o ikakvoj šali. Opsesija ljevice potpunom jednakošću, nepostojanjem boje kože, spola, debljine, je dosegla vrtoglave visine i ovo je čak minorna epizoda u cijeloj priči.

  Ako želite vidjeti do kuda to ludilo vodi, preporučam vam izlet na http://www.change.org/

  Npr. razlikovanje pit bullova od pekinezera je “canine profiling”: http://www.change.org/petitions/stop-canine-profiling-in-prince-georges-county

  Zahtijeva se edukacija i oštro kažnjavanje svake primjedbe o transseksualcima čija se “prava” svakodnevno krše: http://www.change.org/petitions/tsa-mandate-transgender-sensitivity-training-for-all-security-personnel

  Nažalost, neke su peticije obrisane (ili ih samo search ne nalazi), pa vam ne mogu pokazati kako se zahtijeva od McDonaldsa da otpusti svoje radnike koji su gledali dok 2 crnkinje premlaćuju nekog she-malea i kako se zahtijeva od Subarua (ili nekog sličnog proizvođača) da prestane izvoziti svoje aute u Saudijsku Arabiju, jer tamo žene nemaju pravo na vozačku.

  Ne potcjenjujte ljevičarsko ludilo. 🙂

 1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: