Početna stranica > Hrvatska, posao, poticaji > Predizborno šminkanje

Predizborno šminkanje

Večernji donosi vijest o padu nezaposlenosti:

Tijekom rujna Zavod za zapošljavanje pokrenuo je projekte masovnih javnih radova u kojima je zaposlio oko 3700 dugotrajno nezaposlenih osoba. Javni radovi otvaraju se diljem Hrvatske i u listopadu, najviše u Slavoniji, i to na čišćenju okoliša, komunalnim poslovima i slično. Dvomjesečni posao i radnički minimalac mogli bi se opisati kao Vladin predizborni dar najugroženijim skupinama nezaposlenih, za što je država neplanirano izdvojila 65 milijuna kuna.

Izbori se približavaju, a jasno je da Vladi trenutne brojke nezaposlenih nikako ne odgovaraju, stoga su izdvojili dodatnih 65 milijuna proračunskih kuna, kako bi privremeno “smanjili” nezaposlenost. Učinkovitost identične mjere početkom godine prosudite sami:

Na početku godine Vlada je osigurala 170 milijuna kuna za ‘aktivne mjere zapošljavanja’ koje su potrošene već tijekom prvih tjedana primjene. U ispunjavanju Vladinih želja zasad prednjači javni sektor. Škole su tijekom rujna iz evidencije Zavoda za zapošljavanje zaposlile oko 3000 nezaposlenih, a javna uprava njih oko 2000. U školama se tako nude dvomjesečni ugovori za koješta, a od osoba koje ih dobiju očekuje se tek da se ne žure s prijavom natrag na burzu nakon isteka ugovora.

Nitko od tih ljudi nije stvarno zaposlen. Neki će obaviti pokoji (izmišljeni) poslić, a neki su otišli na prekvalifikaciju na teret države. Većina njih (možda i svi) vratit će se nakon izbora ponovno na burzu, ali tada brojka nezaposlenih neće biti goruće pitanje. Jedini cilj ovih mjera je ušminkati listu HZZ-a pred izbore.

 

  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: