Početna stranica > Hrvatska, investicije > Premijerka Kosor nahvalila Hrvatsku

Premijerka Kosor nahvalila Hrvatsku

Jučer je u Westin hotelu počelo održavanje dvodnevnog međunarodnog investicijskog foruma, pod nazivom Invest in Croatia. Organizatori skupa su Vlada RH, HGK i HUP, a pokrovitelji Financial Times i Bloomberg.

Jutarnji prenosi Jadranku Kosor:

– Vlada je unatoč krizi zadnjih dvije do tri godine uklonila niz prepreka za ulaganja. Aktivno privlačenje ulaganja je je prioritet politike. U posljednje dvije godine borbe protiv zle korupcije i kriminala šaljemo najbolju poruku investitorima – poručila je Kosor te dodala da se Hrvatska ubraja među naprednije tranzicijske zemlje po privlačenju ulaganja te da smo od 1993. do početka 2011. godine imali 24 milijarde eura izravnih ulaganja.

Što se samih inozemnih ulaganja tiče, HNB objavljuje podatak od 24,357.2 milijuna eura inozemnih investicija, ali premijerka u tom broju nije spomenula round-tripping iznose od 825,7 mil EUR (2008.), 666,5 mil EUR (2009.) i -618,6 mil EUR (2010).

Ovako to izgleda po godinama (sa round-trippingom):

Po privlačenju ulaganja definitivno nismo među najnaprednijima, u najboljem slučaju smo malo iznad prosjeka ukoliko gledamo FDI u odnosu na GDP:

Što se konkurentnosti tiče, nedavno izvješće o globalnoj konkurentnosti stavlja nas na 76. mjesto (od 142). Za usporedbu, 2009. bili smo 72, a 2008. na 61. mjestu, što ukazuje na negativan trend.

Najproblematičniji faktor u Hrvatskoj upravo je birokracija:

Kosor je kao pozitivan primjer uklanjanja prepreka navela dolazak Ikea-e. Iste one koja od 2008. još nije stavila ni kamen temeljac zbog birokratskih sporosti.

Oglasi
 1. Listopad 12, 2011 u 1:54 am

  Volio bih da netko ozbiljno istraži ovo sa IKEA-om. Naime, ne radi se tu o nekakvim naivcima iz Švedske nego o vrlo hladnokrvnim igračima koji pokušavaju izmust razne povlastice gdje god investiraju. Na primjer, to s micanjem naplatnih kućica. IKEA je mogla kupiti zemljište i negdje bliže Zagrebu, na primjer, tamo na Slavonskoj gdje se radi City Center, pa ne bi bilo micanja ničega. Eh, ali tamo je skupo. Pa su kupili poljoprivredno zemljište daleko od grada jer je jeftinije. Što je OK. Ali su se onda nešto žalili oko toga što moraju relativno skupo platiti prenamjenu, što su znali i unaprijed, ali znaju da novine jedva čekaju da razvale o tome kako Hrvatska ne želi ulaganja i koriste novinare za pritisak. Ne bi me čudilo da nedavna promjena iznosa koji se plaćaju za prenamjenu ima veze s IKEA-om.

  Da se vratim na kućice: zamislimo da je Konzum tražio da se zbog njegovog centra potroši 250 milijuna kuna na micanje kućica. Normalno da bi bilo posla za USKOK. Konačno zbog straha od budućih istraga imamo situaciju da se birokrati boje potpisati potencijalno štetan ugovor i mediji to odmah proglase sabotiranjem investicija. Baš! Po kojim kriterijima se nekome tako smije pogodovati? Iskreno, ne volim takve muljatorske fore. Kućice bih ostavio tamo gdje jesu a Šveđanima rekao neka se nose sa svojim ucjenama ili neka sami plate premještaj. Naravno, moguće je da nisam pohvatao dobro sve detalje priče, zato i kažem da bih volio da se netko pozabavi detaljima, ali ne ovakva klasa novinara kao u Jutarnjem.

  • Listopad 12, 2011 u 7:37 am

   Koliko se po medijima piše, u okolici budućeg Ikea centra planira se nekakva poslovna zona. Za to je potrebna i cestovna infrastruktura, tj. novi čvor. Uz to planiraju pomaknuti naplatne kućice. Ukupan iznos gradnje čvora i pomicanja kućica iznosi 235 milijuna kuna, od čega će Ikea platiti 80%, a HAC 20%. Ovako postavljeno (ako je istina), to i dalje djeluje malo mutno, ali prihvatljivo, pošto nije na Ikea-i da gradi cestovnu infrastrukturu za tamo neku poslovnu zonu.
   Uz to, i sva natezanja sa zemljištima i papirologijom, Kosorica nije mogla odabrati bolji primjer rješavanja investicija u Hrvatskoj: sporost, birokracija, podmazivanje, lov u mutnom.

 1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: