Početna stranica > obrazovanje, regulacija, školstvo > Uvođenje uniformi u škole

Uvođenje uniformi u škole

skolske uniformePrema anketi net.hr-a, 75% anketiranih izjasnilo se kako bi trebalo uvesti školske uniforme, kako bi se zaštitilo siromašnu djecu koju zadirkuju bogatija, zbog slabijeg imovinskog stanja.

Neka su djeca uspješnija u savladavanju školskog gradiva od druge, neki ljepše pišu, bolje računaju.. i tu zna krenut ruganje. No to se nekako da podnijeti. No kad vas uzmu na zub zato što dolazite iz siromašnije kuće, ako vam se nabija na nos vaša isprana, stara majica… e, onda duša boli. Ona dječja duša, koja ne bi smjela boljeti.

Kako bi se spriječilo ovakvo stravično maltretiranje djece skromnijih materijalnih mogućnosti, ili djece koja dolaze iz obitelji u kojima se ne veliča materijalno kao ‘svetinja’, dvije trećine naših čitatelja predlaže da se u škole vrate kute, školske uniforme u kojima bi sva djeca izgledala isto, čime niti jedno dijete ne bi ‘bolo oči’ svojom skupom, markiranom odjećom s jedne, ili skromnom s druge strane. Djeca bi se tako u školi razlikovala tek po tome kakav je tko učenik, koliko i kako čita, zna li tablicu množenja… Baš kako bi trebalo biti.

Uvođenje jedinstvene uniforme neće ništa riješiti. Bolja opcija, ukoliko se nešto ide poduzeti po tom pitanju, bio bi umjereni kodeks odijevanja (npr. zabrana golotinje ili parola sa pozivima na neki vid nasilja). Također, postoji vjerojatnost da će uniforme dodatno opteretiti budžet siromašnijih obitelji, posebno ukoliko kupuju jeftiniju second-hand odjeću.

Ljudi se razlikuju od rođenja, po visini, građi tijela, inteligenciji, boji kože, bogatstvu, osobnim stavovima i preferencijama… uvođenjem jednakih uniformi, te razlike neće nestati. Što se bogatstva tiče, i dalje će se znati tko je bogatiji, tko siromašniji, samo će biti teže uočljivo na prvi pogled. Pojedine grupe i dalje će maltretirati pojedince jer su “debeli”, “štreberi”, “patuljci”, “cvikeraši”, “glupani”… Uniforme  neće zaustaviti nasilnike, samo šalju poruku da svi učenici moraju biti “isti”, pošto neki ne znaju prihvatiti različitosti. To je metoda skrivanja i odgađanja, a ne rješavanja problema, te se nameće pitanje reakcija takvih odraslih osoba kada u životu susretnu različite i drugačije od sebe.

Sve ljudske jedinke uče cijeli život iz svoje okoline, a najviše djeca. Umjesto da ih se stavlja u kalupe i izjednačava s drugima, potrebno ih je naučiti prihvaćati različitosti oko sebe i misliti svojom glavom.

 1. 12 listopada, 2011 u 8:37 pm

  uniforme su nebitne, nego sustav vrijednosti čitavog društva. Ako svi prihvaćaju ideju da je odjeća bitna (100% od ovih 75%) onda će biti bitna. Djeca sama nikad ne dolaze na takve ideje. To što neki isprani mozgovi djecu oblače kao da idu na modnu pistu je druga stvar. Dok sam ja išao u školu takve, uglavnom curice, su bile “šminkerice” i u debeloj manjini, i nisu patile od nekog zadirkivanja. Danas se valjda sve klinke oblače po zadnjoj modi jer im mame tako kažu, a klinci vala izgledaju isto kao prije. Osobno nisam čuo za takve, uglavnom izmišljene slučajeve zadirkivanja, i čisto sumnjam da je to neki veliki problem u nečijem životu. Otkud uopće ideja da je svako zadirkivanje vršnjaka “ožiljak na duši”. Djeca koja rastu pod staklenim zvonom uglavnom izrastaju u mentalne slabiće.

 2. 12 listopada, 2011 u 8:56 pm

  zonasumraka :

  uniforme su nebitne, nego sustav vrijednosti čitavog društva.

  Uniforme su tu samo da odgode, sakriju ili preusmjere problem.

 3. 12 listopada, 2011 u 9:02 pm

  ili iz nekih drugih razloga..

 1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: